Дариосиновяване

ЧЕТИРИ ЛАПИ обяви нов план за ваксиниране на един милион кучета и котки

28.9.2018

По случай Световния ден за борба с болестта бяс (28-ми септември) международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ обяви своя нов мащабен проект в Мианмар: в следващите три години ЧЕТИРИ ЛАПИ планира да ваксинира срещу бяс 1,000,000 кучета и котки.

В този регион е необходимо спешно да се направи нещо по въпроса с беса, тъй като по данни на Световната здравна организация (СЗО) около 1000 души умират от бяс всяка година.

Man-children-dogs-fence-from-bamboo

ЧЕТИРИ ЛАПИ и местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност планират стартирането на нова ера в борбата срещу бяс. Между 1-ви февруари 2019 г. и 31-ви декември 2021 г. един милион котки и кучета, повечето от които улични, ще бъдат ваксинирани срещу смъртоносната болест.

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще подкрепи проекта като осигури 500 000 ваксини, предостави международен екип от експерти и необходимо оборудване за улавяне, маркиране и събиране на данни.

Но по-важното е, че ще бъдем отговорни за цялостното изпълнение на програмата за масова ваксинация. Местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност ще осигури човешките ресурси на национално ниво, както и останалата част от необходимите ваксини. 

Екип от около 100 души ще извърши ваксинации на обединената територия на Найпидов района на Янгон, Мандалай, Баго и Ракхайн.

man-two-dogs

„Заедно с народа на Мианмар ще се доближим с една стъпка към мечтата за свят без бяс – за доброто и на хората, и на животните. Ще бъде трудно и продължително, но ще си струва в световен мащаб. Нямам търпение за ваксинирам животно номер 1 милион“

казва ветеринарният лекар от ЧЕТИРИ ЛАПИ и ръководител на проекта д-р Амир Калил.

two-man-cat-injection-house-background

Два успешни проекта през 2018 г.

ЧЕТИРИ ЛАПИ съвместно с местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност и екипи от местни и международни експерти поставиха началото с два пилотни проекта в Мианмар през март и май 2018 г.

Бяха ваксинирани 59,058 животни в 516 населени места и в главните градове в провинциите Леуе и Ня-У, ситуирани в региона на Мандалай. ЧЕТИРИ ЛАПИ съпътства усилията си в тази област с допълнителна образователна и осведомителна кампания в региона.

„Повишаването на осведомеността за болестта и правилното лечение на животните е също толкова важно, колкото самите ваксинации. Много хора погрешно вярват, че бездомните животни са по-агресивни по време на горещия сезон и следователно трябва да бъдат убити, преди той да започне. Искаме да спрем болестта бяс, но също така и ненужното и жестоко умъртвяване на животните. Затова поддържаме образователната част на кампанията".

казва ветеринарният лекар от ЧЕТИРИ ЛАПИ д-р Марина Иванова, която ръководи международния екип, включващ експерти и от България, а през следващите три години ще се включи във ваксинирането на 1 милион бездомни кучета и котки в Мианмар.

Без смъртни случаи, причинени от бяс до 2030

Мианмар подкрепя глобалната цел на СЗО до 2030 г. да няма случаи на заразени с бяс хора от кучета. Според местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, от преброените четири милиона кучета в страната около 70% се считат за бездомни.

 През 2017 г. близо 62 000 души са ухапани от кучета; 40% от тях са деца на възраст под петнадесет години. Около 1000 от тези ухапвания са били със смъртоносен край в резултат на заразяване с бяс. Но има надежда!

woman-cat-house-background

 "Щастливи сме да укрепим партньорството си с Мианмар, защото мечтата за свят без бяс е реалистична и осъществима. Само с разход от едно евро получаваме едно предпазено от бяс животно и ще се приближим до изкореняването болестта ".

казва президент и основател на ЧЕТИРИ ЛАПИ Хелиут Дунглер.

Търсене