Агнета

Овча вълна

Овцете са сложни създания, които често биват третирани с непоносима и неприемлива жестокост. 

14.3.2023

Днес по света има над 1 милиард овце! Австралия е водеща фигура в производството на вълна, а овцете мерино са породата, която най-често се използва за производство на вълна на този континент. Овцете са сложни, любопитни и социални създания, които, за съжаление, често биват третирани с неприемлива и непоносима жестокост. Често биват осакатявани без обезболяващи средства, грубо третирани при стригане и трябва да преживеят ужаса да бъдат експортирани за клане, и освен всичко това мулезирани.

Какво представлява 

мулезирането?

Много производители в австралийската мериносова индустрия развъждат „набръчкани овце“, защото се смята, че произвеждат по-големи количества вълна. За съжаление тези бръчки осигуряват идеални условия за растежа на ларвите на мухите и това прави овцете особено податливи на болезненото състояние, наречено „flystrike“ (или миаза), което се случва, когато мухите снасят яйцата си, а ларвите растат и се хранят с кожата и плътта предимно около задните крака на овцете.

Никой, включително овцевъдите, не иска да вижда как овцете страдат от болезнената миаза.

Хиляди австралийски фермери постигат голям успех с хуманни решения. Но много други прибягват до жестоката и остаряла практика на мулезиране, което включва завързване на агнетата, обикновено когато са на възраст 6-12 седмици, по гръб в метална люлка и използване на ножици, подобни на градинарските, за отрязване на големи гънки от кожата около седалището им в опит да се създаде съединителна тъкан, която е по-малко податлива на миаза. Това изключително травмиращо осакатяване често се предприема без адекватно облекчаване на болката и понастоящем се извършва върху около 70% от овцете, произвеждащи мериносова вълна в Австралия.

Защо мулезирането е проблем за агнетата

Какво правим ние?

Ние от „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ се застъпваме за хуманните решения:

  • Използване на неподатливи на миаза породи овце, например обикновени овце без кожни бръчки
  • Подобрени животновъдни практики като засилване на наблюдението и кръчинг (стригане около опашката и между задните крака на овцете)
  • Използване на превантивни лекарства

Работим директно с фермери, подпомагаме разработването на системи за сертифициране на хуманно отношение към животните, като например отговорния стандарт за вълна (Responsible Wool Standard, RWS), и финансираме изследвания за хуманни решения, вижте доклада на BG Economics - „Бъдеще без мулезиране“.

Марките и потребителите са ключов компонент от решението за прекратяване на мулезирането и заедно изпращаме послание, че мулезирането трябва да бъде спряно. Стотици хиляди хора призоваха за прекратяване на мулезирането и, обнадеждаващо, над 350 марки, включително Hugo Boss, Adidas, GAP, Kathmandu, Country Road Group и H&M, вече се ангажираха да спрат да използват мулезирана вълна.

Мулезирането е забранено в Нова Зеландия и „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ няма да се откаже, докато не бъде спряно и в Австралия.

“Вече много търговски марки не приемат мулезирането... трябва да се развием, за да отговорим на тази промяна в нагласите.“ 

Чад Тейлър, производител, който не използва мулезирана вълна, Нов Южен Уелс, Австралия.

Jessica Medcalf с овца

Jessica Medcalf, Global Corporate Engagement Manager (Textiles) at FOUR PAWS

Как можете да помогнете?

  • Ако държите да закупите вълна, най-малко се уверете, че тя е сертифицирана по отговорните стандарти за вълна.
  • Или помислете за алтернативни вариянти! Прочетете повече в нашия наръчник „Как да се обличаме с грижа“.
  • Подпишете нашата петиция за прекратяване на мулезирането.

Източник

1. Managing non-mulesed sheep, WA Department of Agriculture. https://www.agric.wa.gov.au/livestock-parasites/managing-non-mulesed-sheep

Сподели сега

Търсене