Дете с агне в ръка

КАК ДА СЕ ОБЛИЧАТЕ С ГРИЖА? 

Наръчник за състрадателна мода от ЧЕТИРИ ЛАПИ 

24.11.2023

При наличието на толкова много щадящи животните продукти, които всеки ден се появяват на пазара, никога не е било по-лесно да пазарувате модни артикули, които не причиняват страдание на животните. Използвайте нашето ръководство „Облечи се с грижа“, за да разберете как можете да проявите повече състрадание в модата. 

НАПРАВЕТЕ ОГРОМНА ПРОМЯНА С 5 ЛЕСНИ СТЪПКИ

 1. Търсете по-устойчиви растителни влакна като органичен или рециклиран памук и коноп - тези тъкани са щадящи за планетата и могат да се намерят в много модни артикули. 
 2. Изберете продукти от рециклирана пластмаса - от изхвърлени рибарски мрежи, пластмасови бутилки, рециклиран полиестер и дори използвани кафеени зърна се произвеждат многофункционални, издръжливи и луксозни материи, които превръщат един от най-големите световни проблеми - отпадъците - в едно от най-добрите решения.
 3. Потърсете дрехи втора употреба. Обличането с грижа не трябва да е скъпо. Опитайте правилото 80:20 – купувайте 80% дрехи втора употреба и 20% нови и устойчиви дрехи. Или защо не вземете дрехите си под наем! Вече има множество сайтове за отдаване на дрехи под наем, които предлагат по-устойчив начин да изглеждате бляскаво.
 4. Предпазвайте океаните, реките и езерата всеки път, когато перете дрехите си! Използвайте торбичка за пране, за да уловите вредните частици микропластмаса, които се отделят при пране и по този начин да спрете замърсяването с микропластмаса. 
 5. Изразете мнение. Имате ли любима марка, която бихте искали да прави повече? Уведомете ги за това! Вашият глас може да е точно този стимул, от който те се нуждаят, за да направят продуктите си по-добри за животните, хората и планетата. 
Мъж с дреха, която е направена с грижа към животните

Топлите изолиращи дрехи, направени с грижа към животните, стават все по-достъпни.

За повече съвети как да се обличате с грижа, кликнете върху видовете облекла и аксесоари, за които искате да научите повече по-долу.

Облекло за разходка и спорт

Днес подобни облекла се носят повече от всякога, но въпреки че те са практични и изключително удобни за нас, може да имат катастрофално въздействие върху животните и околната среда. Това е така, освен ако не се обличаме с грижа.

Потърсете артикули, изработени от рециклирани пластмаси, като Econyl - топъл, адаптивен и иновативен продукт, изработен изцяло от отпадъци от океани и депа за отпадъци! Той е произведен чрез рециклиране на промишлена пластмаса, остатъци от тъкани и изхвърлени или загубени рибарски мрежи. Веднъж изоставени в морето, тези "мрежи-призраци" остават за неопределено време, като улавят и убиват животни като костенурки и делфини. 

Избирайки рециклирана пластмаса, Вие не само ще изглеждате страхотно, но и ще се чувствате страхотно, знаейки, че помагате за почистването на океаните и Земята! За да научите повече за "мрежите-призраци", вижте филма „Seaspiracy“ на Netflix.  

Можете също така да избирате продукти, направени от канава или пълнеж като Primaloft® - по-устойчив източник на термоизолация за платове и дрехи.

Палта и плетени облекла

Рециклираният полиестер, конопът и органичният или рециклираният памук са чудесни варианти.  Ако наистина искате външния вид и допира на кашмира без жестокостта, то растителният кашмир е точно за Вас - революционен продукт, произведен от соева пулпа, страничен продукт от производството на тофу. 

За тези, които са решили да продължат да носят вълна, като минимум се уверете, че тя не съдържа мулезирана вълна! Разгледайте списъка "Марки против мулезирането", за да видите кои марки заемат ясна позиция срещу мулезирането. 

И нека не забравяме това, което е вътре в палтата - Primaloft® е чудесна алтернатива на пуха за поддържане на топлина.

Обувки, колани и чанти

Гамата от алтернативи на кожа, щадящи животните, непрекъснато нараства. Тук ще представим само някои от фантастичните варианти на растителна основа. 

 • Piñatex е издръжлив продукт с вид на кожа, произведен от листа на ананас. Разработен в Италия, този материал става все по-популярен сред дизайнери, търговци на дребно и клиенти, а през 2019 г. универсалният магазин H&M пусна на пазара гама от ботуши и якета, в които се използват Pinatex и други устойчиви материали.
 • Кожа от ябълкови кори – – друг иновативен продукт, който се появи на пазара. Изработена от отпадъчните за хранителната индустрия обелки от ябълки, кожата от ябълки е здрава, хипоалергенна и 100% биоразградима.
 • Кожата от гъби, или мицел,е още една алтернатива, която може да промени бъдещето на модата. Въпреки че това е сравнително нова технология, през 2019 г. бяха пуснати прототипи на чанти, колани и други аксесоари от кожа от мицел и скоро може да видим много повече такива. 
 • За любителите на кафето скоро може да има и друг начин, по който да му се наслаждават! Създадена за първи път от немската компания Nat-2, кожата от кафе ще превърне отпадъчния продукт от световния пазар на кафе в универсална и устойчива алтернатива на животинската кожа. 
 • Коркът е друга устойчива алтернатива, която не само изглежда страхотно и се представя добре, но и щади планетата. Не е изненадващо, че все повече марки се обръщат към корка за своите дизайни и все повече от него се появява по нашите рафтове. 

И това е само началото на един постоянно разрастващ се списък.На пазара непрекъснато се появяват все по-хуманни алтернативи, затова се оглеждайте за кожи, изработени от кокосови орехи, кактуси и листа от тиково дърво. И това са само някои от примерите.  

Ежедневени и лeтни дрехи 

 • Ленът от дълго време е един от етичните избори на модните експерти. Той има силни показатели за устойчивост и, за разлика от много от дрехите, налични в магазините днес, може да се носи отново и отново и пак да изглежда страхотно.
 • По-нова алтернатива са тъканите от лиосел и модал, известни под търговското наименование Tencel. Произведени чрез преработка на дървесна целулоза, тъканите от лиосел и модал са изключително меки и устойчиви на мачкане.   
 • Микрокоприната е революционен продукт, който улавя уникалните свойства на коприната, без да се вреди на което и да било животно. Изучавайки начина, по който паяците плетат копринени нишки, Bolt Threads, създателите на микрокоприната, имитират природата, за да създадат зашеметяващи платове, които се предпочитат от етичните модни дизайнери като Stella McCartney.

Когато търсите шапки, които осигуряват защита от слънцето и същевременно изглеждат чудесно с всеки тоалет, ютата, сламата и органичният памук са точно за Вас. Тези три материала са универсални, издръжливи и щадящи растенията. 

Намерете модни брандове, които са добронамерени към всички живи същества, чрез нашите приятели от платформата за оценка на модни марки Good On You. 

Меринска овца

Искате да направите повече?


Вижте тук още за кампанията "Облечи се с грижа"

Тук

Търсене