Гъски

ПУХ

Знаете ли, че за потребление годишно се отглеждат над 600 милиона гъски и над 3 милиарда патици? 

25.5.2021

Пухът често се използва за пухени якета и други топли дрехи, които са предназначени да топлят хората. Но знаете ли, че пухът често се добива чрез практика, наречена живо скубане или от птици, които са били хранени насила?

Живото скубане е широко разпространена и варварска практика, която няма място в днешния свят. Скрити от погледа ни, гъските и патиците биват завързвани, като перата и пухът им биват изтръгнати1 без употребата на обезболяващо средство. Грубото третиране причинява фрактури на крилата и краката, а раните, причинени от изтръгването на перата, биват грубо зашивани без обезболяващо средство. Живото скубане може да се повтори на всеки пет седмици и тогава се изтръгват нов пух и пера и раните се отворят отново.

По време на насилственото хранене в гърлото на гъските или патиците се натиква метална тръба и през нея се натъпква смес от царевица и чиста мазнина три пъти на ден. Череният им дроб не може да обработи правилно тези големи количества мазнини, което води до абнормна патологична дегенерация до степен, в която черният дроб може да нарасне до 10 пъти над нормалния размер. Пухът от насилствено хранени животни се озовава и в якета, възглавници и завивки.

Оскубани докато са живи гъски

Едно животно не трябва да живее така.

„Когато около 3000 гъски бъдат ръчно оскубани в рамките на пет часа, човек може да си представи колко брутално може да бъде отношението към тези птици. Те често са подложени на контузии, зле лекувани рани, без каквото и да било обезболяващо средство."

Нина Джамал, ръководител на кампании за селскостопански животни в ЧЕТИРИ ЛАПИ

Какво правим ние?

Чрез нашата кампания „40 живота“ постигнахме невероятен успех във Великобритания. „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ успя да убеди търговци на спално бельо да се ангажират да продават само продукти от пера и пух, за които не са се използвали живо скубане и насилствено хранене. Някои компании реагираха бързо, за други трябваше по-голям натиск, но не се отказахме, докато всяка една не обърна гръб на варварската практика за живо скубане.

Тази промяна е възможна само когато хората ни подкрепят, когато се обединим и покажем, че очакваме по-добро за животните.

Ще продължим да разобличаваме модната индустрия и да се застъпваме за животните. Днес хиляди хора се присъединяват към нас, поемайки ангажимент към „Wear it Kind“ и изискващи грижи, проследимост и отчетност в света на модата.

Също така предлагаме нашия опит, за да подпомогнем развитието и подобряването на системите за сертифициране на хуманно отношение към животните, включително отговорния стандарт за пух (Responsible Down Standard), като участваме в неговите консултативни процеси с множество заинтересовани страни.

Ръководител на програми за ЧЕТИРИ ЛАПИ Германия Дениз Шмит връчва награда "Кърваво перо" на модна компания Karstadt

Head of Programmes for FOUR PAWS Germany Denise Schmidt hands Bloody Feather award to fashion company Karstadt.

Знаехте ли, че? 

Икона на гъска

за направата на само една завивка се оскубват 40 патици и гъски.

Как можете да помогнете?

  • Днес много марки, включително Patagonia, Kathmandu, The Northface и Fjallraven, предлагат термоизолиращи якета без пух. Те са също толкова топли и чувството, когато ги носите, е невероятно, тъй като за направата им не е пострадало животно.
  • Ако все пак искате да закупите пух, уверете се, че той е сертифициран по отговорните стандарти за пух. Въпреки че това предоставя известна гаранция, днес има толкова много алтернативи за модни артикули без използването животни, че пазаруването без жестокост към животните никога не е било по-лесно!
  • Търговците на дребно реагират на натиск от страна на потребителите, затова помолетеВвашия търговец да зарежда алтернативи на пух, без да са използвани животни.
  • И ако все още не сте го направили, моля, поемете ангажимент да се обличате с грижа.

Източник

1) Peak, C 2014, ‘A heavy problem for the feather industry’, Good, https://www.good.is/articles/humane-down-source.

Сподели сега

Търсене