Бездомни кучета

Изложбата “Животът на бездомните животни” – историите,скрити зад кадрите

“Животът на бездомните животни” е фотографски проект на “Четири лапи”в помощ на бездомните животни

12.10.2020

“Животът на бездомните животни” е фотографски проект на Организацията за защита на животните “Четири лапи”, част от информационната кампания в помощ на бездомните животни. В рамките на изложбата професионални фотографи споделят техния поглед върху темата за бездомните животни в България и по света. Изложбата обединява лични фотографски проекти, както и кадри, заснети специално за повода.

Иван Пастухов, Ладислав Цветков, Вихрен Георгиев, Николай Абаджиев, Веселин Боришев, Симона Халачева, Христо Владев, Джоди Хилтън, Марсел Фенс, Ивайло Петров, Калин Руйчев, Денис Бучел и Александра Вали разказват с обектив и думи своето отношение по темата за бездомните животни.

“Всяка снимка има силно послание. Сигурни сме, че така каузата “Осинови, не купувай” има още по-голям шанс да докосне повече хора. Благодарен съм на сътрудничеството със Столична община, които ни подкрепят в поредна инициатива в рамките на кампанията ни и благодарим специално на всички автори”

Явор Гечев от Четири лапи

Кампанията “Осинови.ме“ поставя на фокус отношението към проблемите, свързани с живеещите на улицата и в приюти бездомни кучета и котки, както и истории за щастливо осиновените. От “Четири лапи” вярваме, че фотографията е силен съюзник на кампанията. Разнообразието от кадри, които са предложени, разказват истории, имащи за цел да вдъхновят все повече хора за каузата “Осинови, не купувай”.

София, есента на 1999 година. Кучета до витрина за обувки пред Халите.

В страната всичко е изхарчено предварително, кучетата не могат да разчитат на стопаните си за храна и за отопление. Нощем ходят на глутници по улиците без осветление, денем се топлят по вентилационни шахти… Расови кучета, станали бездомни, гладни, както народа ни по това време.“, е разказът на Иван Пастухов

Кучета лежат сгушени

Снимка: Иван Пастухов

възрастен човек храни улично куче

30 години по-късно Ладислав Цветков (БТВ) разказва подобна история: Приятели. Двама приятели в обща борба за оцеляване.

Самотно куче на скамейката

„Бездомните животни са сред нас, дори когато нас ни няма и не може да ги видим.“, ни казва Вихрен Георгиев (People of Sofia) със своя изключително силен кадър.

куче си играе с бутилка

„Докато се разхождах в парка, чух някакъв шум зад ъгъла. Тръгнах да проверя какъв е този шум и намерих това красиво куче, което си играеше с бирена бутилка. Тъй като в парка имаше и пияни хора, нарекох хванатия момент “пияница”, споделя за своя кадър холандския фотограф Марсел Фенс.

Куче на улицата

Със своите кадри от Хитрино от 2016 г. и ливанската столица Бейрут от това лято, Христо Владев, който от години отразява спасителни мисии на „Четири лапи“ у нас и в чужбина, ни представя реалността по време на бедствия, когато бездомните животни са също сред многобройните засегнати.

Exhibition ''Life of the stray animals'' 2020

Един от фотографите е и Николай Абаджиев, партньор на Осинови.ме от самото начало на кампанията, запечатъл и този кадър днес. Можете да видите неговата и снимка в рамките на изложбата, която ще бъде на това място до 18 октомври.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Столична община. Можете да я видите в Градската градина пред Народния театър в София.

Източник

Dog Ronin BG SAC 2022

Осинови, не купувай


Научи повече

Сподели сега

Търсене