куче

Как да направим Коледа безопасна за кучето си

Както знаем, Коледа е онова време от годината, което споделяме със семейството и приятелите си, стараейки се да си прекараме приятно и пълноценно. Как да направим така, че това да е така и за нашия домашен любимец, който го дебнат опасности от всички посоки именно в този период от годината?

19.12.2019

Освен, че трябва да се спазва обичайният график на разходки и хранене, специално внимание трябва да се обърне на характерните за празниците храни и лакомства, които имат отровни или нездравословни за кучетата съставки като шоколад, грозде, стафиди и всичко сладко. По това време на годината е много лесно кучето ви да попадне на кекс със стафиди или пък шоколадов Дядо Коледа оставени настрани от най-малките членове на семейството или мили и несъобразителни гости. Стафидите и гроздето са вредни за кучетата, тъй като те могат да причинят тежки увреждания на бъбреците, водещи до остра бъбречна недостатъчност. Шоколадът пък съдържа съединението теобромин. При любимците ни този алкалоид се преработва много по-бавно, което значително увеличава действието му. Поглъщането дори на малко количество шоколад може да доведе до обилно слюноотделяне, гадене и диария. Ако количеството е голямо, по-големи могат да бъдат и последствията – повишено кръвно налягане, вътрешен кръвоизлив, сърдечна аритмия, дихателна недостатъчност, спиране на сърцето и дори смърт. 

Ако се усъмните, че кучето ви е изяло нещо, което не трябва, не губете време, а веднага го заведете на ветеринар! Все пак, за да не се стига до подобни сценарии, ще ви посъветваме да следите внимателно съдържанието на  коледния чорап да не попадне там, където не трябва. 

Коледни кучета

Засегнахме опасните храни, но сега е ред да обърнем внимание и на други неща, които крият риск. Почиствайте падналите иглички от коледното дърво! Боровите иглички, макар и безвредни за здравето на вашия любимец, все пак могат да се забият във и между лапичките му и това да причини дразнене. Имайте едно на ум и за кабелите на коледните светлини, защото кучето ви може да се опита да ги сдъвче и това да причини токов удар. Препоръчваме да ги поставите по начин, който ще ги направи недостъпни за него или ако е на месец или два да не ги поставяте изобщо. 

Коледните празници могат да бъдат много стресиращи за едно куче, особено ако е по-малко. Опитайте се да устроите специален кът, където ще може да се чувства спокойно по време на цялата олелия от превъзбудени хора, пък макар и добронамерени. Препоръчваме на мястото да има одеалце и любимата му храна. 

Няма как да подмине ужасяващите за домашните любимци фойерверки и всякакви бомбички. Докато на улиците гърми и трещи в дните преди и по време на Коледа и Нова година Вашият домашен любимец може да от онези, които умират от страх. Добре е да не го оставяте за дълго сам и когато сте с него, да го прегърнете и да му говорите успокоително. Не го водете без каишка в тези дни, дори и да е послушно и научено да е винаги около вас, защото може да се стресне, да побегне и да го загубите. 

Коледни кучета

И най-важното! Ако обмисляте да си вземете или да подарите куче като коледен подарък, препоръчително е да не го правите. Домашните любимци имат нужда от грижа и внимание целогодишно и не всички могат да поемат такава отговорност, особено ако идва изненадващо във формата на коледен подарък. Няма по-стресиращо нещо за едно куче от това да бъде осиновено и върнато след седмица или месец. 

Все пак, ако още искате да си имате куче вкъщи и след като са минали празниците, не се колебайте, а започнете да четете всичко, свързано с това как се отглежда и различните начини, по които можете да се сдобиете с него, като например да осиновите от приют. 

Пожелаваме весели и спокойни празници на вас и вашите любимци! 

осинови не купувай! 

Търсене