спяща котка

Как да осигурим щастлив живот за котката ни вкъщи

Забелязва се глобална тенденция хората да се заселват в големите градове, за сметка на по-малките такива или села. Това трябва да ни накара да се замислим какво означава това за домашните ни любимци. 

26.2.2020

Градските условия не са най-подходящите за повечето от тях, тъй като най-често няма заден двор, в който да отидат, ако не им се стои вкъщи. А трябва да имаме предвид, че е много вероятно и мястото вкъщи да не е достатъчно голямо, за да им е комфортно.  

Затвореният начин на живот може да се окаже сериозна пречка за нормалното поведение на една котка. Като потомци на големите и диви котки в Африка, котките са хищници и ловуването е неизменна част от природата им. Според проучване само в рамките на САЩ домашните котки може да са отговорни за убиването на до 4 милиарда птици и 21 милиарда бозайници. В този смисъл котките са важни за поддържането на равновесието между видовете, но как можем да им осигурим пълноценен живот в рамките на дома? 

Напасване според характера

Всяка котка си има специфичен нрав, който не можем и не бива да се опитваме да изменяме. Това означава, че ние сме длъжни да осигурим правилните условия, в които тя да се чувства добре. 

Например хиперактивни котки или котки, които са по-враждебно настроени към хора, не са пригодени за живот на затворено. Често се среща схващането, че възрастните котки или пък тези с по-голям опит в живота съместно с други хора, лесно ще се нагодят към нова домашна среда. Но това не винаги е така. Някои котки страдат от заболявания като имунна недостатъчност и по тази причина не излизат много извън вкъщи, но това не означава, че имат темперамент подходящ за живот на закрито. 

Добре би било да можете да осигурите двор или градина за котката си, като предприемете нужните мерки да не избяга, разбира се. Място, където котката да може да прекарва време навън, е от голяма полза за тяхното физическо и психическо здраве. Домашните котки са по-склонни да имат наднормено тегло и да се обездвижват в продължение на много време и точно затова едно такова местенце би решило този вид проблеми. 

Лично пространство

Обикновено котките не са толкова социални, колкото кучетата, а вкъщи понякога каним хора, както и други животни. Ако котката ви не иска да ѝ се обръща много внимание, е хубаво да ѝ отредите специален за нея кът, където да може да бъде сама. Също не пречи това местенце да е на високо, тъй като котките обичат да се катерят. Имайте предвид обаче, ако котката ви прекарва твърде много време отделена от всички, то тя сигурно изпитва стрес от социализиране с други хора или животни. 

Хищническо поведение

Както споменахме по-горе, важна част от котешкия начин на живот, е ловуването. Това включва котката да може да търси храна, да я намери и да я изяде. Търсенето обикновено се състои в дълго чакане и кратки изблици на активност, докато котката намери плячка и реши къде да я изяде.  

За да пресъздадете това, опитайте се да я храните на различни места, както и да скривате малко храна из някои по-трудно достъпни кътчета вкъщи. Движението и по-честото хранене с по-малки количества храна са мерки за превенция от наднормено тегло и от обездвижване. 

Играта също може да наподобява ловуването, но без частта с храната. Винаги си играйте с котката посредством играчки, като играчките могат да са с всякакви размери и форми, наподобяващи жива плячка. 

Поддръжка

котка

Котките много обичат да драскат по разни повърхности с ноктите си. Дивите котки го правят по корите на дърветата, но за да избегнете проблем с надрана мебел вкъщи, вземете си специален за тази цел уред за котки. 

Също отделете място за котешка тоалетна, което да е далеч от мястото, където се храни. Както хората, така и котките, не обичат тоалетната им да е на публично място. Затова, ако котката ви се изхожда не където трябва, то тя или не е доволна от мястото, което сте отредили за това, или трябва да бъде заведена на ветеринар. И не забравяйте да почиствате тоалетната редовно! 

Котките са сложно устроени същества и всяка има свои собствени нужди. Не бива да налагаме нашите виждания за това как трябва да се държи нашата домашна котка. Затова преди да решите да си вземете домашен любимец, помислете дали той би искал да заживее с вас! 

осинови не купувай!

Източник

Търсене