Котенце

Котките формират връзка „бебе-родител“ със стопаните си

Учени от университета на Орегон достигнаха до заключението, че макар и да се правят на безразлични, котките се привързват към хората като кучетата и децата

18.1.2021

Първо, изследователите са събрали и възрастни, и малки котки заедно със стопаните си на чуждо място. След това са приложили тест, който се използва  и за оценяване на привързаността на бебета и кучета.

Оказва се, че повечето котки (65,8 %) и котенца (64,3 %) показали силна привързаност към човека и се интересували от него не по-малко, отколкото от околната среда. За справка – бебетата се привързват силно към гледащия ги в 65 % от случаите.

Много малка част от котките показвали признаци на стрес, извивали опашките си и облизвали устните си. Съответно те не обръщали внимание на стопаните си.

„Привързаността е биологично релевантно поведение. Изследването ни показа, че когато котките са зависими от човек, проявите им на привързаност са гъвкави и повечето котки използват хората като източник на успокоение“, заключват учените.

Котенце

Съвсем наскоро пък ново изследване потвърди, че котките не ни игнорират. Напротив – те обръщат голямо внимание на собствениците си, като ясно ги разграничават от останалите хора. Изследването, публикувано в сп. Animal Cognition, е едно от малкото, което проучва динамиката на котешко-човешките взаимоотношения от гледна точка на котката. Котките може и да не правят каквото им кажем, но обикновено обожават хората, които се грижат за тях.

„Кучетата са еволюирали и са селектирани да следват заповедите на стопанина си. Котките не. Затова понякога котките изглеждат надменни, но те имат специална връзка със собствениците си,“ обяснява Атсуко Саито, един от авторите на изследването.

„Предишни проучвания сочат, че котките са еволюирали така, че да се държат като малки котенца със своите стопани, и хората се отнасят към котките така, както към бебетата. За да се формира такава връзка тип „бебе-родител“, вниманието от страна на собствениците би трябвало да е важно за котките,“ обясняват учените.

осинови не купувай!

Източник

obekti.bg

Сподели сега

Търсене