Черно куче

Кучешката психика и способността им да изпитват емпатия към човек в беда

Проведено проучване върху способността на кучетата да изпитват емпатия към човека, показва какво е необходимо да се случи в главата на животното, за да се притече на помощ на стопанина си.

4.9.2020

Проведено проучване върху способността на кучетата да изпитват емпатия към човека, показва какво е необходимо да се случи в главата на животното, за да се притече на помощ на стопанина си. Оказва се, че психологията на кучетата споделя някои общи характеристики с тази на децата. 

Изследването е проведено от екип учени от Университета Джонс Хопкинс в САЩ. Сравнено е поведението на 34 кучета, сред които 16 били регистрирани терапевтични кучета. Техните собственици били помолени да застанат зад затворена прозрачна врата и да издават звуци на уплаха или пък просто да говорят спокойно с нисък тон, което не предполага, че човекът е в опасност. 

Освен реакциите на кучетата, учените проследили и физиологичния им отговор към ситуацията – промените в сърдечния ритъм, за да придобият по-пълна картина над случващото се. 

куче

Изненадващо кучетата, които чули ниския говор, били също толкова склонни да отворят вратата и да отидат при стопанина си, колкото и тези, които чули притеснителните викове. Но във втората ситуация, кучетата реагирали много по-бързо. Било установено, че животните, които отворили вратата, били по-спокойни дори отколкото преди самия експеримент, а нивата на стрес при кучетата, които не го направили, били силно повишени. 

Това означава, че за да предприеме действия по спасяването на стопанина си, кучето трябва да потисне собствения си страх и притеснение. Изследването предлага доказателства за това, че кучетата не просто изпитват съчувствие и емпатия към човека, но и предприемат действия за разрешаване на потенциален проблем. 

Но това се случва най-вече, когато животното превъзмогне собствените си чувства и се фокусира върху тези на човека в беда. Същото се наблюдава и при децата, когато трябва да помогнат на някого. 

По време на изследването обикновените кучета с нищо не се различили от терапевтичните. 

осинови не купувай!

Източник

Търсене