Куче и човек

Кучетата и хората – открийте разликите

Кучетата са способни до голяма степен да се адаптират към характера на техния стопанин и неговия начин на живот.

10.2.2020

Кучетата са способни до голяма степен да се адаптират към характера на техния стопанин и неговия начин на живот. Именно благодарение на тази тяхна способност, днес можем да ги отглеждаме в домашни условия или да ги водим някъде из града. Въпреки това, все още има някои неща, с които четириногите ни любимци не могат да свикнат. 

Оставяме ги сами

Всички имаме задължения, които трябва да изпълняваме всеки ден. Дали ще са свързани с работа, учене или и двете, за кучетата ни няма значение. Това, което има значение обаче, е, че докато ние гоним ежедневните си задачи, на тях им се налага да останат сами, заключени вкъщи, докато някой се прибере. Това може да се окаже изключително стресиращо за едно куче, тъй като то не знае, че ние все пак ще се върнем. Само с натрупване на опит има някаква вероятност кучето да започне да очаква завръщането на стопанина си, но все пак не е сигурно, че ще се случи въобще

Зрение срещу обоняние

Докато ние, хората, разчитаме главно на очите си, за да интерпретираме света, за кучетата той е съставен от миризми. Освен това, те обичат да опознават заобикалящата ги среда като я обхождат и обикалят, а ние предпочитаме да стоим на едно място. Затова седенето пред телевизор в продължение на часове не представлява интерес за едно куче, но пък тичането из парка е цяло пиршество от усещания и емоции. 

куче

Променяме външния си вид и миризмата си постоянно

Ние носим дрехи и използваме сапуни, шампоани и парфюми всеки ден. Какво може да бъде по-объркващо за едно куче от това? Кучетата си сменят изцяло козината поне веднъж годишно, но за разлика от тях, ние си сменяме облеклото по няколко пъти на ден. Това вече им действа достатъчно объркващо визуално, но заедно с дрехите си ние носим и безброй миризми. А както вече казахме, обонянието е много важно сетиво за кучетата. Сигурно няма скоро да свикнат с постоянната промяна на външния ни вид и мириса ни. 

Обичаме прегръдките

Начините, по които хората и кучетата използват предните си крайници, се различават драстично. Хората не само можем да носим разни предмети в ръцете си, ние също обичаме и да се прегръщаме, изразявайки любовта си един към друг. Докато си играят, едно куче може да обгърне друго, но само за да не му позволи да избяга. 

Не харесваме да ни хапят

Както казахме по-горе, ние често изразяваме обичта си с прегръдки, но на едно куче това може да му се стори странно. В такъв случай те как изразяват своята обич? Докато си играят, кучетата обичат да се хапят. Това просто е част от играта, стига да не е твърде силно и агресивно, разбира се. Но ние, хората, сме много по-чувствителни към техните остри зъби. Затова имайте предвид, че ако кучето ви ви захапе леко по време на игра, просто иска да ви покаже, че му е забавно и приятно. Но все пак не трябва да се позволява това да прерасне в злобна захапка. 

куче

Не ядем от кошчето за боклук

Както всеки човек с куче в живота си знае, те обичат да си набавят храна от всевъзможни места, без значение колко са хигиенични и чисти. И докато ние им сервираме храна в специални за тях купички, това не ги спира да тършуват навсякъде, за да намерят още. Така че не се учудвайте, ако кучето ви намери и започне да яде храна, която сте оставили на достатъчно лесно за достигане място. 

Споделяме територия

Кучетата не са свикнали да си делят една и съща територия, и следователно едни и същи ресурси, с друго куче. Затова концепцията с ходенето на гости или приемането на гости, които също имат куче, е много странна за тях и често са подозрителни, когато друго куче дойде на гости. Разбира се, това е строго индивидуално и важи в различна степен за всяко едно куче, някои пък без никаква дресировка са много приемствени към други животни от всякакъв вид. 

Постоянно използваме ръцете си

Един път им даваме храна и ги галим, друг път трябва да им изрежем ноктите. Кучетата могат да бъдат много объркани от това за какво посягаме с ръцете си и впоследствие да развият страх от тях. За радост, с правилните методи на обучение този страх може да бъде отучен. 

Изумително е колко успешно кучетата могат да се нагодят към серията от пъзели и предизвикателства, което представлява нашият начин на живот. Можем да научим много от тях за това как и ние да живеем по-спокойно заедно с всички други хора. Остава мистерия как няма капка зло в тяхното поведение и всичко, което правят. 

осинови не купувай! 

Търсене