куче

На лятна почивка с кучето – какво трябва да знаем

Преди да предприемем пътуване, да проверим, какви са изискванията в съответната държава и дали има нови такива, първо за нас хората, а след това и за животните, които ни придружават.

23.7.2020

Слушатели на Радио Благоевград и собственици на домашни любимци поставиха важни въпроси, свързани с пътуването в чужбина с домашен любимец – има ли нови изисквания, трябва ли да бъдат направени нови здравни тестове и сертификати на животните, са част от питанията. Потърсихме за коментар д-р Марина Иванова, директор на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, според която, изискванията не са сложни и са едни и същи за пътуване с домашен любимец във всички страни от Европейския съюз. 

„Във връзка с Covid-19 е добре все пак, преди да предприемем пътуване, да проверим, какви са изискванията в съответната държава и дали има нови такива, първо за нас хората, а след това и за животните, които ни придружават. Иначе, необходимите документи за пътуване в чужбина с домашен любимец, са регламентирани от Европейския съюз и са общо 5 на брой – поставен микрочип и европейски паспорт на животното, в който се поставят стикерите на направените ваксини, са два от най-важните. Важно е също така, всеки домашен любимец да бъде ваксиниран против бяс, като ваксината трябва да бъде направена минимум 21 дни преди пътуването. Освен тези документи, в повечето държави се изисква и така нареченият „здравен сертификат“ на животното или декларация за здравното му състояние. Важно е да правим сезонното обезпаразитяване на домашните любимци, независимо, дали ще пътуваме зад граница с тях или не“ – обясни д-р Иванова. Тя съобщи още, че засега не се изискват тестова за Covid-19 за животни или подобни документи, защото коронавирусите, от които страдат животните, са съвсем други от този в момента. 

Ветеринарният лекар коментира и доколко е удачно да ходим на море с домашния любимец, като най-често това е куче.  

„Най-важното е винаги да носим със себе си вода и купичка за вода, за да не отива животното да пие от солената вода, защото това обикновено води до стомашни проблеми. Другото важно е да осигурим сянка на домашния любимец, защото при тези високи температури, те лесно прегряват“ – посъветва д-р Марина Иванова, според която, дали да водим кучето си на море, зависи и от неговия темперамент.  

Според нея, има животни, които не обичат водата, а други които обичат да се къпят с нас, редно е да се съобразим и с околните около нас хора, да не оставяме домашния любимец да ги притеснява. 

По отношение на опасността от прегряване или получаване на топлинен удар на домашния любимец, д-р Иванова посъветва да го наблюдаваме и при първи симптоми, като учестено дишане, вялост и липса на енергия, да потърсим ветеринарен лекар. 

„Никога, през лятото,  не оставяйте домашния любимец сам в затворен автомобил, дори и за 5 минути, защото това може да бъде фатално за него. Добре е да проверим предварително, дали плажът, който ще посетим е достъпен и за домашните любимци, това зависи и за хотела, в който ще отседнем“ – допълни още д-р Марина Иванова. 

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с д-р Марина Иванова на bnr.bg 

осинови не купувай!

Източник

bnr.bg

Търсене