Котката и нейният собственик

Наръчник за нови стопани по време на пандемията

Заради коронавируса се забелязва огромен ръст в осиновяването на домашни любимци

15.5.2020

Милиони хора по целия свят се налага да живеят тези дни почти изцяло в рамките на дома си. Като последствие от това, се забелязва огромен ръст в осиновяването на домашни любимци, при това на глобално ниво. Например, има приюти в САЩ, които дори останаха празни.  

Джули Касъл, изпълнителен директор в Best Friends Animal Society, споделя, че няма по-удобно време да приобщите нов четириног член на семейството, защото сега разполагате с цялото време на света да го опознаете и да разберете какви са специфичните му нужди. 

В този текст ще дадем някои насоки за хората, които за пръв път стават стопани по време на карантината, за да могат да продължат да осигуряват нужните условия за любимците и след като се завърнат към нормалното си ежедневие. 

Обезопасете дома си

Преместете вази и други предмети, които не искате да намерите счупени, на място, до което не може да се достигне лесно. Имайте предвид, че котките много обичат да се катерят и качват на всякакви повърхности. Иначе казано –  лесно събарят неща. Може и да ви звучи невероятно, но огледайте вкъщи за разни висящи корди и връзки, на които кучето или котката биха могли да се удушат.  

Също проучете дали растенията у дома са отровни за любимеца Ви, защото котките и кучетата обичат да дъвчат каквото им падне и лесно може да се стигне до много неприятни ситуации. 

Социализирайте любимеца си

Котките трябва да опознаят семейството Ви и имат нужда от рутина. Затова, според експерти, сега е подходящ момент да си осиновите котенце, даже две, но само, ако вече са в добри отношения. Така ще могат да си правят компания, когато не сте вкъщи. 

Разбира се, не трябва да забравяме, че някои котки пък обичат да са сами, дори са щастливи, когато ги оставите на мира вкъщи.  

Кучетата имат нужда от много разходки. Разбира се, всяко куче си има специфичен праг на умора, но всички те имат нужда от поне една разходка всеки ден. Разхождайте го по различни маршрути, различни повърхности, във всякакви условия, за да натрупа опит. Дръжте дистанция от други хора и кучета. В момента е необичайно тихо в града, но кучето Ви трябва да свикне и с всички звуци, които градското ежедневие предлага. 

куче и котка

Посещения при ветеринарния лекар

Задължително е да проверите дали любимецът Ви е ваксиниран и ако не е – да го заведете на ветеринарен лекар и да бъдат поставени нужните ваксини. Освен това периодично трябва да се извършват профилактични прегледи. Разбира се, ако смятате че кучето или котката Ви има здравословен проблем, трябва възможно най-бързо да го заведете на преглед. 

Храна

Разгледайте какви храни се предлагат в магазините и може да обсъдите с ветеринарния лекар какво би било подходящо и какво – не. Старайте се да не го глезите и да не му давате твърде много храна. Експерти препоръчват да изградите график на хранене преди да се завърнете към нормалния режим на работа. 

Упражнения и развлечение

Скуката и неизразходената енергия са две от причините за нежелано поведение при кучетата. Те трябва да бъдат извеждани на изморителни разходки, походи в планината и др. Игрите с гонене на пръчка или топка също биха помогнали. 

Котките пък обожават да играят в картонени кутии или хартиени торби за пазар. Внимание – задължително трябва да са с отрязани дръжки. Друга любима игра е гоненето на светлината от лазер, но не трябва да го насочвате към очите им. Експерти в котешкото поведение казват, че котките могат сами да се изморяват, дори и когато не сте вкъщи, стига да им бъдат предоставени условията за това. Ако им устроите котешка “джунгла” или дърво, по което могат да се катерят и скачат, ще се забавляват с часове. 

котка

Хигиена

Котките обикновено сами се почистват, но едно сресване дневно би помогнало в отношенията Ви. Ноктите на котката Ви трябва да бъдат подрязвани, като за това можете да попитате ветеринарния си лекар. Също така е добра идея да намерите играчки или уреди, които котката Ви да драска и да използва, за да си точи ноктите. В противен случай мебелите Ви ще пострадат. 

Кучетата също трябва да бъдат сресвани. Препоръчително е да къпете кучето си поне веднъж на три месеца, като всяко куче има специфични изисквания. 

Тревожност от раздяла

На всеки стопанин му е приятно да прекарва колкото може повече време с любимеца си. Но когато нещата се върнат по старому и ни се налага да сме навън по цял ден, любимците ни ще са много объркани и ще се чудят защо не им обръщаме толкова внимание, колкото преди. 

Трябва да ги накарате да се чувстват комфортно и когато са сами. Затова излизайте на разходки навън и без тях. Преди да излезете, нагласете им уютно кътче, далеч от мястото, където учите или работите. Там те ще могат да си почиват и спят, докато Вие сте навън. 

Ако любимецът Ви не се чувства добре, когато не сте до него, и започва да се държи странно и нежелано, заведете го при експерт.

Това би трябвало да е достатъчно за всеки нов стопанин, но ученето никога не спира. Всеки ден можем да научим как можем да подобрим живота на любимите ни същества, затова и сами търсете източници, откъдето да черпите информация. 

осинови не купувай!

Сподели сега

Търсене