куче

Няколко причини да посрещнем Нова година без пиротехника

6 причини да посрещнем Нова Година без пиротехника

29.12.2020

Декември е месецът, в който всяка година у нас се харчат милиони за фойерверки и пиратки. В дните между Коледа и Нова година големите градове приличат повече на размирни райони, а кулминацията на 31 декември би могла да се сравни единствено с масиран военен конфликт. Жертвите на пукотевицата също са сравними с тези от бойното поле – всяка година новогодишните тържества приключват по доста неприятен начин за мнозина, станали жертва на неразумната употреба на пиротехника (нерядко в комбинация със също толкова неразумна употреба на алкохол), а спешните отделения в болниците се напълват с хора с обгаряния и изгубени пръсти или очи. Малцина обаче си дават сметка какво причиняват дори най-безобидните пиратки, бомбички и фойерверки на дивите и домашните животни. Ето 6 причини да посрещнем Нова година без пиротехника, ако ни пука за животните:

  1. Животните имат много по-изострени сетива от хората. Силният шум от гърмежите, ярките светлини и острата миризма от използваната пиротехника се усещат много по-силно от повечето животни, отколкото от хората. Резултатът е стрес, паника и объркване.
  2. За разлика от нас, животните не могат нито да предусетят наближаващата пукотевица, нито да намерят обяснение за случващото се. За да добие човек представа за това, което те усещат докато ние празнуваме, най-добре би било да си представи как сънят му е прекъснат от апокалиптичната комбинация от взрив, подобен на този на пристанището в Бейрут, придружен от мощно земетресение и изригване на вулкан. Не е никак приятно да не знаеш какво точно се случва, откъде идва опасността и къде да се скриеш в такава ситуация, нали?
  3. Опасността животни да пострадат от пиратки или фойерверки е съвсем реална. За дивите или бездомни животни, за които няма кой да се погрижи, това често означава бавна и мъчителна смърт от получените наранявания.
  4. Животните, особено птиците, са с много по-деликатна психика от нас, хората. Силният стрес от гърмежи и ярки светлини може да убие много от тях. Буквално. На място.
  5. Паниката, дезориентацията и инстинктивното желание да намерят бързо познато убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности, които иначе ежедневно преодоляват. Птици се удрят фатално в жилищни сгради, а кучета, котки и диви животни излизат на натоварени пътища, падат в дълбоки ями или се качват се на места, от които не могат да слязат и така изпадат в още по-голяма паника, която често завършва с фатален скок.
  6. Стресът и загубата на ориентация са причина много домашни любимци да се губят. За немалко от тях, които не са свикнали да оцеляват на улицата, това може да бъде фатално, тъй като не са научени да се пазят от автомобили, други животни или злонамерени хора.

В заключение – не е ли по-добре вместо да излагаме себе си, домашните си любимци и огромен брой диви и улични животни на опасност, да отворим бутилка шампанско, а с останалите пари, които бихме дали за пиротехника, да зарадваме някого в нужда, било то човек или животно, и така да завършим годината с добро дело?

осинови не купувай!

Източник

bezdom.info

Сподели сега

Търсене