куче

Проучване – кучетата надушват рак с почти 97% точност

В последните години изследванията напредват и показват, че кучетата надушват заболяването с изключителна точност.

20.2.2020

Физиологията и анатомията на кучетата е добре изучена материя. Въпреки това, все повече усилия са насочени към изследване на силното им обоняние и в частност – способността им да надушват различни заболявания като рак. Първото споменаване на тази тема е в медицинско списание „Лансет” и датира от 1989 година, а през следващото десетилетие следват не малко на брой подобни публикации. 

В последните години изследванията напредват и показват, че кучетата надушват заболяването с изключителна точност. И това не е никаква изненада. 

Те имат рецептори за миризма 10 000 пъти по-точни от тези на хората, което ги прави силно чувствителни към аромати, невъзприемчиви за нас. Ново американско проучване от 2019 г. дори показва, че кучетата могат да използват своето силно развито обоняние и да разграничат кръвни проби на хора с рак с почти 97% точност. Изследването е на Хедър Жонкейра, водещ изследовател в BioScentDx. Тя споделя, че резултатите могат да доведат до създаването на нови подходи при скрининга на рак, които ще бъдат по-евтини, по-точни и най-важното – неинвазивни. 

„Въпреки че в момента няма универсален лек за рак, ранното откриване предлага най-добрата надежда за оцеляване“- споделя още Хедър Жонкейра. 

В рамките на проучването, Жонкейра и нейните колеги са обучили четири кучета от породата бигъл да различават кръвен серум от здрави хора и от пациенти със злокачествен рак на белия дроб. Три от кучета правилно идентифицират проби от рак на белия дроб в 96,7% от случаите. Същият процент се наблюдава и при идентификацията на пробите от здрави хора. 

Според Жонкейра и нейният екип това изследване може да се развива в две линии – използването на силното кучешко обоняние като нов способ за детекция на рак, както и определянето на специфичните съединенията, които кучетата откриват при наличието на заболяване с цел създаване на тестове, базирани на тези съединения. 

Бъдещето ще покаже дали ще ни диагностицира четирикрак доктор, а дотогава се надяваме, че с тази информация можем да вдъхнем повече респект към кучетата и техните неповторими умения! 

осинови не купувай!

Сподели сега

Търсене