куче

Разходки на домашните любимци по време на извънредното положение заради COVID-19

Отговорът зависи от две неща

20.3.2020

Неминуемо почти всеки собственик на домашен любимец на територията на страната ни си е задавал този въпрос: „Мога ли да разхождам кучето си по време на извънредната ситуация, заради заразата с коронавируса (COVID-19)?“ 

Отговорът зависи от две основни неща. Първото е дали правителството е наложило заповед, изрично забраняваща тази дейност, а второто е дали вие като собственик отговаряте на следните категории: 

  • Нямате симптоми на вируса COVID-19 
  • Не живеете с човек, който проявява симптоми на COVID-19
  • Нямате други хронични заболявания, които биха ви направили по-уязвими
  • Не сте получили изрично нареждане за самоизолация (карантина)

Ако отговаряте на изброеното и правителството не е наложило изрична заповед, касаеща разхождането на кучета, не трябва да лишавате домашните си любимци от разходка. През това време обаче, всички мерки за опазване на здравето и безопасност на хората (като редовно миене на ръцете, носене на предпазни средства при необходимост и социално дистанциране) трябва да се спазват. Желателно е да разхождате кучето си само на повод и да сведете до минимум неговите контакти с други хора и кучета. 

Важно е животните да получават ежедневните грижи и движение, така че ако не сте в състояние да разхождате кучето си, тогава е желателно да му осигурите редовен достъп до градината или преградена външна зона. Ако това не е възможно и животните трябва да останат на закрито за дълги периоди, тогава е желателно да бъдат подсигурени играчки и друг тип занимания, които да стимулират и обогатяват умствената им дейност и развитие, играейки през деня. 

 Съседи, приятели или други членове на семейството също могат да бъдат в състояние да окажат помощ на хората, които не могат да извеждат навън своите домашни любимци. 

осинови не купувай!

Търсене