куче

Шведско изследване показва, че кучетата удължават живота ни

Оказва се, че онези от нас, които гледат куче, за домашен любимец, са с 24 процента по-малко застрашени от смърт

7.1.2021

Шведско изследване, проведено сред 3,4 млн. души на възраст между 40 и 80 години, показва, че кучето е най-добрият лек за хората, преживели инфаркт или инсулт.

Оказва се, че онези от нас, които гледат куче, за домашен любимец, са с 24 процента по-малко застрашени от смърт от сърдечно заболяване в сравнение с хората, които живеят сами. Това е заключението на две изключително мащабни проучвания, публикувани в Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Първото проучване е било фокусирано върху 300 хил. души от Швеция на възраст между 4о и 85 години, които някога са преживявали инфаркт или исхемичен инсулт. Те откриват, че рискът от смърт е с 33 процента по-нисък при собствениците на кучетата и едва 15 процента при онези, които живеят с партньор или дете (в сравнение с хората, които не гледат куче вкъщи).

Куче и възрастна жена

„Знаем, че социалната изолация играе огромна роля за влошаването на здравословното състояние и преждевременната смърт. Предишните изследвания показват, че собствениците на кучета страдат по-малко от социална изолация и взаимодействат повече с останалите хора – коментира Тове Фал, водещият автор на проучването. – Освен това гледането на куче ни стимулира да бъдем по-активни във физическо отношение, което е важен фактор з рехабилитацията и психическото здраве.“

Kучетата ви насърчават да ходите, осигуряват социална подкрепа и правят живота по-смислен. Ако имате куче, взаимодействате повече с други хора. Ако се разболеете и отидете в болница и имате куче, мотивацията е по-голяма да се върнете у дома“, допълва Фол.

Във второто проучване учените анализират данните на над 3.8 млн. души на възраст над 18 години и откриват, че рискът от смърт при собствениците на куче е с 24 процента по-нисък, докато рискът от кардиоваскуларни заболявания – 31 процента.

„Нашите проучвания установяват, че гледането на куче се асоциира с дълголетие при хората“, коментира Каролин Крамър

осинови не купувай! 

Източник

Търсене