куче

В Холандия няма бездомни кучета? Как са успели?

Холандия пое инициативата да промени живота на уличните кучета, като им намери домове

19.6.2019

Можете ли да си представите колко страхотен би бил светът без улични кучета? Холандия пое инициативата да промени живота на уличните кучета, като им намери домове. Те напълно променят съдбата на кучетата и там те реално имат живот, изпълнен с щастие и любов. Правителството предприема конкретни действия, за да постигне това чрез прилагане на метода PSVIR (подбор, стерилизация, ваксиниране, идентифициране и връщане). Благодарение на това през 2016 г. тя стана първата страна, освободила тези живи същества от самотата и ужаса на улиците. 

Предисторията

От 19-ти век Холандия е имала огромна популация от кучета. Почти всяко семейство в страната имало куче като домашен любимец, защото хората разглеждали кучетата като символ на социалния статус. Но големият брой кучета, които са живели там, предизвикват огнище на бяс, което скоро се превръща в една от водещите причини за смъртта. От страх много собственици започнали да изоставят домашните си любимци и тъй като това действие се смятало за законно, улиците се напълнили с всякакви видове бездомни кучета. 

Дни за кастрация

Холандия искала да промени тези нещастни обстоятелства. Те започнали да правят това, като организират дни, в които кастрацията била задължителна. Всичко това било безплатно; правителството покривало всички разходи. С това те успели да кастрират 70% от женските кучета. Всяко куче също минавало на медицински прегледи, за да се провери кои ваксини и медицински услуги са му необходими. 

Закони срещу изоставяне

За да има повече контрол и да премахне проблема веднъж и завинаги, правителството прие закон, който защитава животните и одобрява друг закон, свързан със здравето на животните и хуманното отношение към тях. Новото законодателство насърчава собствениците да предоставят на домашни любимци адекватно лечение и да премахнат злоупотребите. Ако собствениците не следват законите, те биха могли да бъдат наказани с до 3 години затвор и глоба над 16 000 долара. 

По-високи данъци за отглеждане на породисто куче

Хората, които решават, че искат да отглеждат куче, обикновено избират породисто такова, защото смятат, че тези кучета са по-красиви и по-здрави. Ето защо холандското правителство решава да направи данъците за породисти кучета по-високи. По този начин повече хора започват да осиновяват, а не да купуват от магазините. 

Кампании за повишаване на осведомеността

Държавата също започва да провежда кампании за повишаване на осведомеността. Бавно, но сигурно хората започват да се се влюбват в бездомните кученца и над един милион бездомни кучета успяха да намерят семейство и безопасно място за живеене. Тази кампания оказа огромно въздействие върху гражданите и накара 90% от населението да осинови куче като домашен любимец. 

Щастлив край за кученцата 

Тази правителствена програма работи срещу всички трудности. След постиженията си те делегират работата на „Animal Cops“ през 2011 г., група от полицаи, отговарящи за защитата и безопасността на кучетата. Днес кученцата, живеещи в Холандия, не само живеят комфортно в домовете си, но и са добре дошли в повечето магазини, ресторанти и други заведения в страната. 

осинови не купувай!

Източник

Търсене