куче

Връщаме се в офиса – как да подготвим кучето си за раздялата?

Спорно е дали котките обичат повече да са сами или в компанията на стопаните си.

26.5.2020

Спорно е дали котките обичат повече да са сами или в компанията на стопаните си. За кучетата, обаче, отговорът е еднозначен – те не могат да ни се наситят. Вероятно те бяха най-щастливи от това, че всички трябваше да си стоим почти изцяло вкъщи. Повече време у дома означава повече разходки, повече игри, повече лакомства. Но с постепенното отпускане на карантинните мерки, хората се завръщат към старото си ежедневие и предишния ритъм на работа. Това означава, че любимците ни отново ще трябва да свикнат с липсата ни вкъщи, а за много кучета това може да се окаже трудно. 

Тревожността от раздяла се среща при кучета, които са изключително привързани към стопаните си. Когато куче с такова разстройство остане само или дори с друг човек, към когото не е привързано, то изпада в паника, започва да лае и дори да прави малки или по-големи бели, докато не се завърне стопанинът му. 

Но не Вие сте виновни за това. Тревожността на кучето може да е резултат от ранно негативно преживяване, промяна в семейството, което го е отглеждало преди, или нетипичната ситуацията в момента – промяна в ежедневието. Трябва да се има предвид, че различните кучета имат различна склонност към тревожност от раздяла.c 

Ето какво включват различните видове поведение, породени от тревожност: 

 • Уриниране и изхождане вкъщи, като това може да бъде последвано от поглъщане на екскрементите. 
 • Постоянно лаене и виене. 
 • Ровене, унищожаване и опити за бягство. Кучето Ви може да нанесе щети на мебелите и други предмети вкъщи, като впоследствие може да се нарани. 
куче

Ако Ви предстои завръщане на работното място, има начини, чрез които можете да направите липсата Ви по-малко неприятна за кучето Ви. То трябва да свикне с това, че ще напускате дома, но по-късно ще се завърнете. 

Ето някои съвети, които ще Ви помогнат: 

 • Вземете си ключовете, обуйте си обувките и си сложете якето, но не излизайте навън, а само отидете в съседна стая. 
 • Излизайте от вкъщи за една, две минути, като постепенно увеличавате времето. Това ще го увери, че когато излизате  навън, Вие все пак ще се приберете после. 
 • Не превръщайте излизането и прибирането Ви в нещо много важно. Ако му обръщате повече внимание от обикновено в тези моменти, то ще си помисли, че липсата Ви е нещо сериозно. 

Има и тънкости, които да помогнат на кучето Ви да остане спокойно, когато не сте у дома: 

 • Ако можете, изморявайте го физически с упражнения преди да трябва да тръгвате. Физическата умора помага за преодоляването на стреса, а и така четириногият Ви приятел няма да има енергия за пакости. 
 • Оставете скоро носена от Вас дреха вкъщи. Мирисът Ви може да подейства успокояващо на кучето. 
 • Играчките също могат да привлекат вниманието на едно куче за известно време, особено ако си има любима. 

Още не е сигурно дали е добре да оставяте включени телевизор, радио или нещо друго, което да издава звук за фон. Засега специалистите съветват да избягваме тази практика. 

куче

Ето какво още не бива да правите, когато оставяте любимеца си сам вкъщи: 

 • Ако кучето Ви е непослушно, то вече е стресирано и разстроено. Наказанието само би влошило ситуацията. 
 • Дресирането винаги е добра идея, но тревожността при раздяла не се причинява от липсата на обучение. Затова е по-добре да проявите повече търпение към Вашето куче. 
 • Не е добра идея да си вземете още един домашен любимец, който да прави компания на първия. Все пак той е привързан към Вас, а още един любимец означава два пъти повече грижи. Освен това двете животни може да не се харесат и това би усложнило допълнително ситуацията. 

Не забравяйте, че всяко куче има уникален характер и различни потребности. Познавайки добре любимеца си, Вие най-добре можете да прецените кой подход би имал най-голям ефект върху преодоляването на стреса от раздялата. 

осинови не купувай!

Източник

TRIB Live

Сподели сега

Търсене