COVID-19 във ферми за ценни кожи

В заразените ферми в тези държави, всички животни, са обикновено се убиват. Това трябва да се прекрати.

22.6.2021

От април 2020г. насам, COVID-19 се разпространява във фермите за норки. Проблемът първо се появява в немски ферми, но коронавирусът вече е бил засечен и в стотици други ферми за норки както в Нидерландия, също и в Дания, Испания, Швеция, Италия, Франция, Полша, Гърция, Литва, Канада и САЩ.

Милиони животни са убити

В заразените ферми в тези държави, всички животни, са обикновено се убиват. По принцип, във фермите за норки, периодът за производството на кожа (или иначе казано, прекратяването на живота  им) започва в края на ноември. Дания е най-големият Европейски производител на ценни кожи. Цялата популация на норки там, равняваща се на близо 17 милиона е бракувана, включително и във фермите, които не са засегнати от вируса. Също така стана ясно, че вирусът COVID-19 се разпространява двупосочно, като е способен да се прехвърля от хора към норки и обратно, с потенциал той да мутира и отново да бъде смъртоносен за хората.

Mink in a Polish fur farm

Риск за хора и животни

Норките отглеждани само за производство на ценна кожа, са държани в тесни клетки от тел, непозволяващи на дивите самотници да задоволят дори своите базови нужди. Слабите или стресирани животни, които живеят в близост едно до друго, осигуряват идеалното пространство за размножаването на заразни болести. НБеше научно доказано, е че норките са податливи на COVID-19. Миещите мечки също могат да бъдат инфектирани с вируса и да го предават. Независимо дали са предприети по-строги мерки за предпазване на здравето, вирусът продължава да има увеличение на разпространението синараства във фермите за норки.

Избухването на коронавируса представлява огромен риск не само за животните във фермите, но и за работещите там, както и за хората, които живеят в околността. В Дания вече над 200 човека са били диагностицирани с COVID-19 от ферми за норки, някои от тях с мутирала форма на вируса, позната като „Клъстер 5“, която намалява ефективността на ваксините.

Индивидуалните действия на държавите от ЕС

Независимо дали от COVID-19 или станали жертва, заради тяхната ценна кожа, смъртта на милиони норки е трагедия за дивите животни по цял свят. Отговорните министерства трябва да използват възможността да сложат край на тази жестока и остаряла практика и нужда на модната индустрия.

Някои държави вече взеха мерки:

  • След избухването на COVID-19 във ферми за норки в Холандия, държавата обяви края на фермите през август 2020 и от 2021г. фермите за норки ще бъдат забранени.
  • През септември 2020, Франция също реши да прекрати отглеждането на норки.
  • През ноември 2020, Унгария забрани оглеждането на норки, лисици и някои други животни, заради грижа за животните и потенциални здравни рискове. От тогава не са отваряни повече ферми.
  • През януари 2021 Швеция реши да прекрати отглеждането на норки за ценни кожи до края на годината. Във Фландърс (най-големият регион в Белгия с ферми за норки) фермери на норки доброволно прекратиха производството си до края на 2021.
  • През февруари 2021 Италия реши да забрани фермите за норки за целия период на 2021г.

ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява

ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за забрана на отглеждане на животни за ценни кожи и търговията с подобни стоки на територията на целия Европейски съюз. Като бърза реакция за овладяване на COVID-19, следните мерки трябва да бъдат взети:

  • Забраната за отглеждане на норки и миещи мечки в целия ЕС като мярка за сигурност.
  • Забрана за всякакъв вид транспорт на живи норки и миещи мечки в ЕС.
  • Забрана за внос на норки и миещи мечки от трети страни в ЕС.
  • Забрана за внос и износ на ценни кожи в ЕС и в трети страни.
  • Задължително тестване за COVID-19 във всички ферми за кожи, което ще позволи откриването на заразата своевременно.
Mink on a fur farm

Да прекратим жестоката и смъртоносна търговия с ценни кожи преди да е станала причина за следващата пандемия. 

Подкрепете нашата петиция

Подпишете сега!

Търсене