Tiger in Circus

Стоп на страданието в Европейските циркове

Съвместна кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Еврогрупа за животните изиска единна забрана за използването на диви животни в циркове в ЕС 

10.4.2024

В цирковете дивите животни прекарват почти целия си живот на път, в тесни транспортни клетки или временни заграждения. Подложени на такива тежки условия и отглеждани в плен, слонове, жирафи, тигри, лъвове и др. не могат да живеят пълноценно, защото средата е напълно неподходяща за видовете, а инстинктите им са напълно притъпени. В резултат, животните страдат неимоверно. 

Животните в цирковете са притежание на хора, които контролират непрекъснато тяхното поведение и често дори упражняват насилие с цел подчинение и изпълнение и на атракционните номера, за които животните са дресирани. Тази порочна практика в цирковите среди е проблем не само що се отнася до хуманното отношение към животните. Обществената безопасност също е подложена на риск от нападения или бягство на животните, държани в непосредствена близост до хората и в несигурни или лошо обезопасени заграждения. 

Ситуацията в Европейските държави членки

 

Много държави по света признават този проблем и вече са взели мерки по забраната или ограничаване на използването на диви животни в циркове. За наша радост, сред тези държави е и България. Пълната забрана за използване на диви животни в цирковете у нас влезе в сила през 2015г., когато ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси и последната тигрица отглеждана в плен за циркови номера.

Преди да бъде спасена, тигрицата Варвара бе пътувала с различни циркове из цяла Европа, прекарвайки дните си в плен и с постоянна работа в името на жестоките шоута. В дните без представления, бе живяла в ужасяващи условия в малък и  тъмен цирков вагон. Благодарение на намесата на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Варвара получи шанс за нов живот, в Парк за диви животни ТИЕРАРТ, превръщайки се от една стресирана тигрица, в спокойно и щастливо животно. 

Tigress Varvara

Тигрицата Варвара

Вече 23 европейски държави членки имат закони, забраняващи отделни видове или всякакви диви животни, да бъдат използвани в циркове и тези мерки са подкрепяни от много експерти в областта. Но в някои европейски държави все още няма приет регламент, а  само малки ограничения. Заради липсата на регламент навсякъде в Европа, много диви животни все още биват измъчвани чрез регулярни пътувания. 

Подпишете петицията 
#EUStopCircusSuffering
 

Нужна е цялостна забрана за територията на ЕС

Цирковите пътувания из Европа продължават и до днес, а частни дресьори транспортират животните си през граници за участия в различни шоу програми или за циркови компании. Именно затова държавни забрани сами по себе си не са достатъчни, за да спрат тази безгранична жестокост. Широка цялостна забрана в ЕС е нужна, за да се спре тази вече остаряла развлекателна дейност. 

Според проведено проучване на общественото мнение, повечето граждани на ЕС подкрепят приемането на забрана за използването на животни в цирковете

Проучване направено през 2021 г. в Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания ясно показа, че по-голямата част от европейските граждани искат да сложат край на тази порочна развлекателна практика: 

  • 68% са съгласни, че участието  на диви животни в цирковете е  жестоко и вярват, че те  не трябва да се използват за обществено забавление.
  • 62% считат, че Европейският съюз трябва да забрани изцяло използването на диви животни в циркове.
  • 83% дават своето съгласие, че ЕС трябва да гарантира, да не се допуска жестоката употреба на животни.
  • 69% смятат, че цирковете, които все още използват диви животни трябва да преустановят дейността си, фокусирайке се единстевно върху представления само с човешко участие.
  • 20% смятат, че показването на диви животни в циркове е образователно. 

Научете повече за съвместната кампания тук. 

Big Cats in Circus

ПОМОГНЕТЕ НИ ДА ИЗВАДИМ ДИВИТЕ ЖИВОТНИ ОТ ЦИРКОВЕТЕ


#EUStopCircusSuffering

ПОДПИШЕТЕ СЕГА

Сподели сега

Търсене