ЧЕТИРИ ЛАПИ: Само задължително чипиране може да намали изоставянето на улицата на кучета и котки 

Въпреки че базата данни на Българска агенция по безопасност на храните работи, остава нисък броят на регистрираните домашни кучета 

16.2.2015

Единствено задължителното чипиране и регистрация на домашните кучета и котки ще доведе до трайно намаляване на изоставените на улицата животни, категорични са от българския офис на международната организация за защита на животните “Четири лапи”. От организацията приветстват идеята на Министерство на земеделието и храните за въвеждане на задължително идентифициране с микрочип на всички кучета и котки при поставяне на първа ваксина против бяс. 

Предложените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се въвежда задължително поставяне на микрочип на кучета и котки преди първа ваксина против бяс, е в съответствие с европейския регламент за предвижване на домашните любимци. “Според сегашното българско законодателство, кучетата могат да бъдат идентифицирани с микрочип или татуировка, докато за котките няма изисквания. Проблемът е, че от една страна идентифицираните с татуировка животни не могат да бъдат въведени в националната база данни, а от друга – поставянето на микрочип на кучетата е отговорност единствено на собственика и не е обвързано с други задължителни по закон манипулации. Препоръките на Международната организация за здравеопазване на животните също са за обвързване на чипирането със задължителната ваксинация против бяс.” 

д-р Марина Иванова от “Четири лапи”.

Справка на “Четири лапи” в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните показва, че в някои от по-големите градове има тенденция на увеличаване на броя на чипираните кучета, но като цяло броят им остава нисък. Например, в София през последните 5 години идентифицирани с микрочип кучета са 10130, като от 2013 г., когато въвеждането на данните стана задължение на ветеринарните лекари, са записани близо 7000 животни.

Подобно е положението и в някои други областни центрове, като Варна (2605 чипирани кучета) и Пловдив (2379 чипирани кучета). Най-малко идентифицирани и регистрирани кучета има в Хасково (201 кучета), Смолян (120),  Благоевград (82), Перник (64), Ловеч (60), Ямбол (44) и Видин (едва 41 идентифицирани и регистрирани домашни кучета). В 22-те общини от София-област броят на регистрираните в националната база данни кучета също е нисък – 459, като в общини като Мирково и Долна баня няма нито едно.

“Там, където има повече идентифицирани и регистринани кучета, броят на изоставени четириноги е по-нисък". “Също така, общините, в които има нисък брой на регистрираните домашни кучета, са и сред “двойкаджиите” при прилагането на мерки за намаляване на броя на бездомните кучета – в голяма част от тези общини няма кастрационни програми, няма контрол върху собствениците на домашни кучета чрез събиране на такси и върху нерегламентираното развъждане. Такива са областни центрове като Смолян, Благоевград, Перник, Видин и Хасково, както и огромната част от по-малките общини.”

разкрива д-р Иванова

Проучване на “Четири лапи” в областните градове в страната показва, че събирането на такси от собствениците на домашни кучета е съвсем символично – eдва в 12 от тях има регистрация и събиране на такси за притежаване на куче, а само в 2 е приета отделна такса за отглеждани с цел развъждане животни. В цялата страна има един-единствен регистриран собственик на куче, което се използва за развъждане – в област Търговище.

woman-medicine-needle

“При толкова нисък контрол върху собствениците на кучета от страна на общините е логично да има постоянен приток от изоставени животни, както и миграция от малките към големите населени места, която нерядко е подпомагана от отделни граждани или от общински структури” . “Единственото решение е изработване на национална програма за управление на проблема, която да включва както прилагане на кастрационни програми за бездомни и свободно скитащи кучета и котки от всяка една община, така и задължителна идентификация и регистрация на всички домашни любимци и контрол върху отглеждането и развъждането им.” 

категорична е д-р Иванова

Търсене