Brown dog on a blanket

КАК ДА НАМАЛИМ СТРЕСА НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ НА НОВА ГОДИНА

Наръчник за собственици на кучета, котки и малки домашни любимци 

12.12.2021

Предстоящата Новогодишна вечер е най-стресиращият период за домашните, диви и бездомни животни. Последиците, причинини от пиратките, бомбичките и фойерверките могат да ги травмират за цял живот.
 

Ето няколко съвета за това как да предпазите домашния си любимец по време на Новогодишната вечер:

СЪВЕТИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КУЧЕТА

 

 • Привикване: Пускането на шумове от клипчета от време на време е добър начин вашето куче да свикне с тях. Трябва да се започне с не много силни шумове и постепенно да пускат по-силни, в зависимост от това как реагира домашният любимец. Тези упражнения трябва да започнат месеци преди животното да бъде изложено на истинските шумове от фойерверки.
 • По време на разходки: Ако трябва да изведете кучето си по време на фойерверки, тогава се препоръчва това да се случи в моменти, когато все още е сравнително тихо. Също така трябва да се предприемат няколко важни стъпки, за да се гарантира, че кучето ви няма да избяга, ако гърмежите започнат по време на разходката ви. От голямо значение е кучето ви да има микрочип (и данните в микрочипа да са актуални). Друг основен детайл е, опашатият ви приятел да носи нашийник с етикет, съдържащ вашите данни за контакт. В случай, че то избяга, така ще могат да Ви открият.
 • Вкъщи: По време на фойерверки кучето ви трябва да остане у дома. За да го успокоите е нужно шумът на фойерверките да се намали максимално най-много. За целта се препоръчва да спуснете завесите и да подберете  успокояваща музика, която да е достатъчно силна, за да заглуши фойерверките.
 • Антистрес якета: Така наречените "успокояващи тениски" са доказани, че имат облекчаващ ефект върху животните. Техният дизайн упражнява непрестанен и нежен натиск върху ребрата на кучето и допринася за намаляване на тяхното безпокойство.
 • Машина за бял шум: Тези устройства възпроизвеждат успокояващи звуци, който помагат на животните. В зависимост от модела, можете да избирате между различни шумове на дъжд, вода или вятър. Те могат да заглушат фойерверките и действат успокояващо на животните.
 • Когато са под стрес: Ако въпреки всички предпазни мерки, кучето е под стрес, е важно то да може да се скрие бързо на място, където се чувства в безопасност. Такива места често са под леглото или зад дивана. В моменти, когато животните са под стрес, не трябва да бъдат оставени сами.
 • Алтернативна медицина:  Налични са няколко лекарства, които помагат на животните да се успокоят. Преди да ги закупите, обаче трябва първо да се консултирате с ветеринар. Ако чувствителността към шума е нещо ново за кучето ви, също трябва да го заведете за преглед при ветеринарен лекар, защото съществува възможността тя да бъде породена и от нещо друго.
 • Професионална помощ:  Животни, които имат силно развит страх към фойерверки и силни шумове, могат да бъдат подложени на лечение от ветеринар, или квалифициран поведенчески специалист. Съществуват внимателно развити програми за привикване и обучение, които помагат за преодоляване на страха.

СЪВЕТИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОТКИ 

 • Превантивни мерки: Препоръчително е всички стопани да чипират котките си, за да може ако избягат да бъдат намерени по-лесно. Дори след като шумът от фойерверките е спрял, котките трябва да останат на закрито. Ако имате котешка врата за на вън, трябва да я държите затворена по време на празничния период. Много често в ранните часове отново се използва пиротехника, което причинява сериозен стрес на животните. Други важни предпазни мерки, които може да предприемете е да затворите всички прозорци и да спуснете завесите.
 • Вкъщи: Котките трябва да имат достъп до възможно най-много скривалища, където те се чувстват в безопасност. За това и всички врати в дома ви, дори и тези, които обикновено не са, трябва да останат отворени. Често скривалища за котките са гардеробите. 
 • Успокояваща музика: Нежната, релаксираща музика има успокояващ ефект върху котките. За да подготвите домашния си любимец за шумовете по време на празниците, трябва да изпробвате на коя музика реагира котката ви по спокоен начин и да я пускате по-често през цялата година.
 • Когато са под стрес: Ако котката ви, показва признаци на безпокойство, не трябва да я оставяте сама. Човешкото присъствие може да бъде много успокояващо в стресовите ситуации за животни. Въпреки това, прекалено многото внимание може и да не е полезно, дори и да е добронамерено. Ако домашният ви любимец не иска да бъде погален, за да е спокоен, трябва да го оставите на спокойствие.

Съвети за малки домашни любимци - зайци, морски свинчета, хамстери и други 

Отглеждане на открито: Животните, които обикновено се отглеждат на открито през цялата година, трябва да бъдат прибрани на закрито у дома или на друго тихо, затворено пространство като градинския навес например в навечерието на Нова година. Ако това не е възможно, къщичката на животното  трябва да се постави на място далеч от шума и проблясъците от фойерверките. Поставянето на дебели одеяла над къщичката е също много полезно, но трябва да се уверите, че животното ще може да диша свободно. 

Отглеждането на закрито: Домашни любимци като морски свинчета, зайци и други са много податливи на стрес. За тях е още по-важно да бъдат в много тиха стая в навечерието на Нова Година. Шумът от фойерверките може да се изолира с поставяне на одеяла над клетките, а проблясъците като се спуснат завесите в стаята, в която са домашните любимци.  

Съвети за птици

Превантивни мерки: Проблясъците и силния шум от фойерверките причиняват стрес и дезориентация при птиците. Изложени на тях, те ще започнат да се движат неспокойно в клетките си, което може да им причини сериозни наранявания. По време на новогодишната вечер е важно те да бъдат в тиха стая със спуснати завеси или щори. Колкото по-добре са покрити прозорците, толкова по-спокойни ще се чувстват птиците. Тихата и спокойната музика също им помага, за да се успокоят.  

 Най-доброто, което можем да направим за животните е да им осигурим безопасна среда на празниците. 

soundoff

               
КРАСИВОТО ЗА нас e УЖAСЯВАЩО ЗА ТЯХ


Нова година за хората. Нов стрес за животните.Посрещни празниците без фойерверки.

ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене