Chihuahua

КАК ЗАКОНОДАТЕЛНИЯТ АКТ ЗА ЦИФРОВИТЕ УСЛУГИ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СПИРАНЕ НА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С КУЧЕТА

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за включване на забрана на незаконната търговия с кученца онлайн в нов закон на ЕС 

18.1.2021

Всяка година се отглеждат безброй кученца при плачевни условия. Те са взети от твърде млади майки и са транспортирани нелегално в цяла Европа, за да се продават онлайн чрез сайтове за обяви. Поради анонимността, която предлагат тези сайтове, всеки може да продава кученца от неизвестен произход, без да се страхува да бъде хванат. Много от продадените кученца са неваксинирани или болни, а някои дори умират скоро след покупката, оставяйки новите собственици със големи сметки за ветеринарни услуги и с разбити сърца.

„Законодателният акт за цифровите услуги“ може да прекрати незаконната търговия с кучета в ЕС

„Законодателният акт за цифровите услуги“ е регулация, която е валидна във всички държави от ЕС. Приблизително през второто тримесечие на 2021 г. Европейската комисия ще актуализира правилата, регулиращи онлайн платформите за обяви чрез този законодателен акт. Все още има възможност в текста на закона да бъде включено изискване за регулиране на онлайн рекламата на домашни любимци в ЕС, което би било ключово за справяне с незаконната търговия с домашни любимци и от ЧЕТИРИ ЛАПИ активно призоваваме за това.

„Законодателният акт за цифровите услуги“ предоставя възможност за осигуряване на защита на домашните любимци и на потребителите от онлайн незаконната търговия с кученца в Европа и блокиране на незаконните продавачи на кученца от достъпа до основния им канал за продажба на животните. Ние призоваваме за решение, при което само регистрирани (и микрочипирани) домашни любимци могат да се рекламират онлайн от техните регистрирани собственици. По този начин всеки, който рекламира домашен любимец за продажба онлайн, ще стане проследяем - и по този начин ще бъде отговорен - ако нещо не е наред след покупката. Незаконните търговци на кученца скоро ще осъзнаят, че рисковете от незаконно развъждане са далеч по-големи от ползите.

За да постигне това, „Законодателният акт за цифровите услуги“ трябва да установи задължителни изисквания за онлайн пазарите (като сайтовете за обяви) за реклама на домашни любимци, за да премахне нелоялните търговски практики и заблуждаващата реклама. Онлайн пазарите трябва да предприемат стъпки за предотвратяване на показването на незаконно съдържание на техните сайтове, както и да позволят проследяване както на продавачите на домашни любимци, така и на продаваните животни.

По-конкретно, законодателният акт трябва да изисква онлайн пазарите да използват технологии за проверка на продавачите на домашни любимци, като позволяват само регистрирани (и микрочипирани) домашни любимци да се рекламират онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) стопанин / собственик.

Трябва да използваме тази възможност и да настояваме за законодателство в целия ЕС за регулиране на онлайн търговията с домашни любимци в рамките на „Законодателния акт за цифровите услуги“.

ИМАМЕ НУЖДА ОТ ВАШАТА ПОМОЩ, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ТОВА!

Имаме шанс да повлияем на това, което е включено в този закон.

  • От ЧЕТИРИ ЛАПИ призоваваме взимащите решения да включат в законодателния акт, че онлайн сайтовете за пазаруване са длъжни да използват технологии за проверка на продавачите на домашни любимци като позволяват само регистрирани (имикрочипирани) домашни любимци да се рекламират онлайн от техния регистриран (и следователно проследяем) стопанин / собственик.
  • ·От ЧЕТИРИ ЛАПИ Ви призоваваме да споделите нашия филм в социалните медии.
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Европейската комисия трябва да използва тази възможност, за да актуализира Законодателния акт за цифровите услуги и да защити потребителите от незаконната търговия с кучета

Пълна проследяемост на домашните любимец

ЕВРОПЕТНЕТ, с подкрепата на ЧЕТИРИ ЛАПИ, предоставят техническо решение за проверка на данните за регистрация на животното преди то да бъде обявено за продажба на онлайн платформа за обяви. Научете повече за модела, който ЧЕТИРИ ЛАПИ предлагат за справяне с незаконната търговия с кученца!

 

Повече информация:

Търсене