Коледа с домашни любимци

Наръчник за собственици на домашни любимци: Внимавайте за опасности под Коледната елха!

16.12.2022

Коледния сезон е времето, което прекарваме вкъщи, отдаваме се на традициите, забавленията и размишления за изминалата година. Празненствата са много приятни за хората, но за нашите домашни любимци, могат да бъдат опасни. 

За да може да се насладите безгрижно на празниците с вашия опашат домашен любимец, ние препоръчваме някои мерки за сигурност що се отнася до:

Коледната елха

christmas tree and a dog

Коледната елха в стаята е много-интересна декорация в хола за кучета и котки. На тях просто ще са им любопитни играчките, клонките и всички останали неща по нея. Това крие опасности.  

Стойката -Уверете се, че елхата е добре фиксирана, на стабилна стойка и е близко до стените. Много пъти елхата е събаряна от катерещи се котки или скачащи кучета. Внимание: консумацията на вода от саксията може да е доста нездравословно за домашните любимци. 

Декорациите по елхата - трябва да са съобразени с присъствието на домашни любимци в дома. Може следвайте долните препоръки:

  • Стъклени топки. Млади, така и възрастни животни, често ги бъркат за играчки. Но стъклените украшения лесно се чупят. Късчетата могат да наранят устата или други части от тялото на животното. Дървени или други естествени украси са по-малко опасни за домашните любимци. Уверете се също така, че нищо не е закачено на остри кукички за елхата.
     
  • Свещи. Поставянето на свещи близко до Коледната елха никога не е добра идея. Рискувате животното да бутне свеща и всичко да се запали за секунди. Моля използвайте светещи украси вместо свещи, макар, че има шанс да изядат кабела. Поради тази причина, никога не оставяйте домашния си любимец сам близо до елхата.
     
  • Снежен спрей. Този спрей е популярен за ехли и прозорци да симулира цветя и снежинки. Но животните обичат да го ближат, което може да доведе до натравяне.

Панделки, етерични масла и растения:

dog with christmas presents

Популярни Коледни растения - Сред популярните растения, които навлизат в домовете ни около Коледа, са холи, имел и коледна звезда. Ако бъдат „вкусени“ от домашен любимец, тези растения могат да предизвикат токсични реакции. Поставете или закачете тези растения там, където вашите домашни любимци не могат да се качат и не оставяйте животните си без надзор в стаята. Най-добре е изобщо да избягвате отровните коледни растения.  

Панделки и блестящи украшения -Панделките са огромна атракция за млади домашни любимци и възрастни котки. Опасността от задушаване не бива да бъде подценявана. Ако бъдат погълнати, чревно натравяне може да се получи в резултат.

Етерични масла и аромати - Декоративните олиа могат да доведат до натравяне. Бъдете внимателни и дръжте ароматизаторите, свещите и други декоративни олиа далеч от домашните си любимци и никога не оставяйте домашния си любимец сам до подобна украса.

Коледната вечеря

Коледните ястия са абсолютно забранение за нашите кучета или котки, защото в тях има много подправки и сол. Боклука, който изхвърляме с останките от пиле, риба, подправени ястия и други трябва да бъдат много добре вързани и недостъпни за животните, които с радост биха си хапнали от тях. Сериозни чревни проблеми и дори чревни наранявания могат да се случат на домашни любимци, че дори и на хора по празниците, когато прекаляват с коледните лакомства.

Внимание, шоколад! -За съжаление, опасността , която крие шоколада за домашни любимци все още е подценявана. Повечето шоколади съдържат теобромин, съставка, която може да бъде смъртоносна за кучета и котки. 

Специализирани лакомства за домашни любимци - Зоомагазините предлагат различни наградки по Коледа за вашият домашен любимец. Не се заблуждавайте. Ако искате да зарадвате вашата котка или куче, по-добре е да купите натурален продукт с подходящи съставки. Вашият домашен любимец не винаги се нуждае от Коледна бисквитка: той/тя ще продължи да ви обръща внимание, да играе и да се разхожда, както всичките други дни – по здравословен начин.

Pet Owner Guides

Всичко, което трябва да знаете за вашите домашни любимци


в нашите наръчници

Виж тук

Сподели сега

Търсене