Купуваш кученце, а скоро от продавача няма и следа...

Интервю за Немската национална телевизия ARD с Магдалена Пенева, от ЧЕТИРИ ЛАПИ относно нелегалната търговия с кученца от български развъдници

17.3.2021

Всеки ден развъдници в България, много от които нелегални, предлагат стотици кученца за продан. Това, което бъдещите им стопани обаче не знаят е, че много от кутретата е възможно да умрат. А през това време участващите трафиканти и развъдчици в "кучешката мафия" печелят невероятни суми, на гърба на измъчените болни животни и нищо не подозиращите купувачи. 

Проблемът обаче не е само на локално ниво. Милиони кученца се пренасят нелегално от цяла Източна Европа, за да зарадват купувачите в Германия, Австрия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Много от следите на нелегални търговци водят и до България. Тази порочна търговия процъфтява онлайн, без каквато и да е единна или стриктна регулация в Европа.  

Изследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ преди около година показа, че само чрез малките обяви в eBay (известна онлайн платформа за търговия) ежегодно се продават по 2,3 млн. кучета, в повечето случаи от нелегални развъдници. Дори само средната печалба от подобна продажба достига 700 евро на бр. Това означава, че само от продажбите в eBay се печелят по 1,6 милиарда евро годишно, а какво остава за останалите платформи. 
 

От екрана до сърцето – как избираме кученце  

София, Магдалена Пенева разглежда видеозаписи от „разследване под прикритие“. Ръководител в отдел Програми в българския офис на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ Магдалена Пенева се бори срещу незаконната търговия с кучета в страната.   

На видеото от материала на Немската национална телевизия ARD се вижда: След кратък разговор, работещите в нелегалния развъдник, вадят кученце от кутия - то е напълно изтощено, а от майката на животното няма и следа. За запознатите с проблема, като Пенева, е ясно: кученцето идва от незаконен развъдник.

„Чуват се много кученца да лаят в мазето. За да се докаже, трябва властите официално да претърсят обекта. Те трябва да правят това всеки път, когато има доказателства за подобни случаи."  

Магдалена Пенева, от ЧЕТИРИ ЛАПИ

Но органите на реда не винаги могат да реагират в подобни ситуации. Хиляди кученца се предлагат по този начин. Много от животните напускат страната ни, а там ги продават посредници.
 

Частица надежда – приема се нов законов регламент в ЕС  

Магдалена Пенева възлага големи надежди на новия закон за здравето на животните, който влиза в сила в ЕС от април тази година. Той предвижда задължителна регистрация на развъдниците за кучета. 

От ЧЕТИРИ ЛАПИ искат и онлайн платформите да верифицират всички търговци на животни. Подобен закон ще послужи като бариера пред нелегалната търговия с малки кучета, стига да се прилага във всички страни членки.  

"В този случай всички развъдници следва да получат индивидуални идентификационни номера и ще бъдат лесно откриваеми. Това ще улесни и достъпа до информации за първоначалния собственик на кучетата.  

Освен това, предстоящият Законодателен акт за цифровите услуги може да задължи сайтовете за обяви в интернет да позволяват продажбата само на законно регистрирани животни."

казва Пенева в репортажа на АРД

Това може да бъде добра възможност да се спре нелегалната търговия с кученца, но ще изисква и по-строг контрол, тъй като идентификационните номера също могат да бъдат фалшифицирани.

Източници:
https://www.dw.com/bg
https://www.tagesschau.de

Купувайте само от регистрирани развъдници!  

От ЧЕТИРИ ЛАПИ апелираме за повече отговорност от всеки, който е решил да сподели дома си с куче!  

Ако искате да сте сигурни, че помагате за разрешаването на проблема и можете да осигурите дом на животинче, първият ни съвет е да осиновите животно в нужда. Ако все пак сте решили да купите куче, имайте предвид, че само ако купите куче от регистриран развъдник гарантирате, че животното е проследяемо и че при развъждането му са взети предвид задължителните минимални условия за отглеждане на животните. 

Това включва предотвратяването на здравни рискове за кученцето чрез поставянето на задължителните ваксини в необходимия срок. Във всички останали случаи рискувате да подпомогнете незаконната търговия с кучета и страданието на животните, отглеждани единствено с цел печалба. Затова предупреждаваме – не купувайте кученце от частни лица и незаконни развъдници! 

не ставайте жертва на незаконната търговия с кученца!

Прочетете още по темата:

Вижте още

Търсене