dog-in-large-bowl-of-water

Летните горещини са опасни и за домашните любимци

ЧЕТИРИ ЛАПИ съветват как да ги предпазим

22.6.2020

Лятото идва, а с него и желанието ни да прекарваме повече време навън, на слънце в парка или дори на плажа, в компанията на обичаните си домашни любимци. Нашата наслада от слънчевите лъчи обаче, не винаги е споделена от опашатите ни другари, а напротив дори може да се окаже опасна за тях. Причината за топлинните удари при домашните животни почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци.

През следващите дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината. Всеизвестно е, че летните жеги са опасни за хората, но мнозина не отчитат риска, който те носят и за домашните любимци. От българския клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ припомнят, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време. 

„Най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянно достъп до вода за пиене". „Избягвайте да оставяте кучето или котката сами в колата – при 37 градуса навън, температурата в затворен автомобил достига 60 градуса само за около 15 минути. Ако все пак се наложи да оставите животно в закрито превозно средство – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете.“ 

обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи

Кучетата не бива да бъдат разхождани в най-горещите часове на деня, а продължителните разходки с много физическо натоварване също могат да бъдат опасни. Все повече хора ходят на море с кучетата си както у нас, така и в чужбина. Ако не можете да оставите домашния си любимец в хотела или квартирата през деня и го водите със себе си на плаж – осигурете му прясна питейна вода и сянка и редовно го обливайте с вода. 

През лятото животните най-често страдат от т.нар. „прегряване“ – повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците са учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. При проява на някой от тях трябва да бъдат взети незабавни мерки – животното да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа.

Ако е изпаднало в безсъзнание – да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет, където ще бъде сложено на системи и ще претърпи противошокова терапия. Бързата намеса при първи признаци на топлинен удар е  животоспасяваща, тъй като той може да доведе мозъчен оток и смърт на животното. Най-предразположени към „прегряване“ са кутрета до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи – над 7 г., за по-дребни – над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни. 

“Причината за топлинните удари при домашните животни почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци.“ „Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода.“ 

продължава д-р Иванова

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Сподели сега

Търсене