Международна кампания на „Четири лапи“ настоява за правила при онлайн търговията с животни 

Липсата на ясен международен регламент и контрол върху съдържанието в сайтовете за обяви излага на потенциални рискове както животните, обект на онлайн търговия, така и потребителите.

11.6.2016

"Продажба на участвал в боеве питбул", "размяна на куче от порода кане корсо за смартфон", търговия със защитени животински видове, продажба на бременни животни или селскостопански животни за клане... Това са само част от обявите, които могат да бъдат открити в почти всяка онлайн платформа за обяви и продажби. 

Проучване на международната организация за защита на животните „Четири лапи“, извършено в 10 страни през последната година сочи, че липсата на ясни правила и контрол върху съдържанието в сайтовете за обяви излага на потенциални рискове както животните, обект на онлайн търговия, така и потребителите.

 

„За разлика от покупката на дрехи, книги или техника онлайн, търговията с животни поставя много въпроси от морално естество и крие потенциални рискове, от които страдат не само животните. От една страна, търговията с животни с неясен здравен статус представлява опасност както за здравето на самите животни, така и за това на хората, които ги придобиват.

В това отношение особено рискови са екзотичните животни, една голяма част от които са обект на незаконен внос и придобиване. От друга страна, закупуването на болно животно води до непредвидени разходи, които новите собственици невинаги могат да покрият и до дълбоки емоционални травми при загубата на новия домашен любимец вследствие на заболяване.“ 

обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България

 

В защита на животните, обект на търговия, в началото на юли 2016г. „Четири лапи“ стартира мащабна международна кампания, целяща да убеди платформите за обяви да въведат правила при покупко-продажбата на животни.

Според д-р Иванова, нерядко съдържанието на обявите за продажба на животни е подвеждащо. Много често предлаганите за продажба животни нямат нужните документи - както относно ваксинации и здравословно състояние, така и за произход. При търговията с кученца е честа практика бебетата да не са ваксинирани и обезпаразитени и да са плод или на непрофесионално домашно развъждане, или на масово развъждане в т. нар. ферми за кучета, където животните са подложени на изключителни жестокости в името на лесната печалба

Последиците от такъв тип търговия биха могли да бъдат травмиращи за животни и хора – редовно получаваме сигнали за закупени болни кученца, а не са изключение и случаите, когато обявено за уж породисто животно след като поотрасне изобщо не прилича на обявената порода. Често такива животни попадат на улицата, тъй като покупката им е била плод на моментно настроение и стопаните им вече не искат да се грижат за тях.

Проучването на „Четири лапи“ обхваща 42 големи сайта за обяви в страни, в които организацията има свои представителства – Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Нидерландия, Румъния, Швейцария и Южна Африка. Някои от сайтовете имат по над 50 000 обяви за покупко-продажба на животни. Изводите от проучването сочат категорично, че контролът върху съдържанието от страна на администрацията на сайтовете е недостатъчен, а на места дори отсъства.
 

„Част от проучването ни в България включваше публикуване на фиктивни обяви, чието съдържание не отговаря на българското законодателство,“ продължава д-р Иванова. 

„В четирите най-големи сайта за обяви публикувахме обява за продажба на мармозетка – забранена за притежаване от частни лица според Закона за защита на животните. Съдържанието се появи навсякъде, като само един от сайтовете свали обявата в рамките на 24 часа и то защото използваната снимка не беше авторска.“ 

д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България

За какво трябва да следят платформите при онлайн търговия с животни?

  • Проверка на обявите касаещи животни преди да бъдат публикувани и отстраняване на онези, чието съдържание е заблуждаващо или е в нарушение на законовите и етични норми;
  • Проверка на идентичността на продавачите, за да се избегне подаването на обяви с незаконно съдържание от анонимни потребители;
  • Задължителна информация в обявата за здравословното състояние на предлаганото животно, спецификата на вида и необходимите грижи, за да се избегне покупката в резултат на моментно емоционално решение;
  •  Забрана за публикуване на обяви за следните типове животни: забранени за притежаване от частни лица, застрашени видове, уловени в дивата природа, под определена възраст, бременни или предназначени за клане и храна на хора или други животни. .

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Търсене