"Нищо от масата за Шаро", съветват от ЧЕТИРИ ЛАПИ 

Домашният ви любимец измисля какви ли не номера, за да спечели "почерпка" докато вие се храните на масата. Това е не само досадно, но храненето с човешка храна може и да навреди на кучето. 

Кучето не ви оставя на мира, докато се храните? 

Още не сте седнали на масата и кучето вече е там. Ако сърцераздирателният поглед няма успех, побутването с лапа или нос често успява да убеди собственика да даде някоя вкусотия от масата. Но ако и това не подейства, винаги може да се пробва с лаене или дори виене. Нека си признаем - това е доста дразнещо. Но точно тогава е важно да не се предаваме.
 

„Почерпката от време на време само насърчава кучето и влошава нещата", предупреждава д-р Марина Иванова. „Който иска да се храни на спокойствие, трябва да храни животното чак след като той самият е приключил с яденето. Това потвърждава естествената йерархия. Ако кучето се храни заедно със собственика си, може да реши, че се е издигнало в йерархията и да добие още претенции.”

д-р Марина Иванова, експерт по домашните животни към ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Не изпитвайте вина, че кучето не се храни редом с вас

Собствениците на кучета не бива да се чувстват виновни - точно обратното. Кучето се нуждае от ясна структура, която да му показва къде е неговото място в глутницата, съответно в семейството. Едва тогава то ще се чувства спокойно и сигурно. Неясната йерархия от своя страна предизвиква стрес и може дори да причини агресия и неподчинение. 

Експертите от ЧЕТИРИ ЛАПИ предупреждават и за една често наблюдавана грешка при храненето на кучета от дребни породи, предпоставка за която е външният вид на животното. Много стопани възприемат кучето като беззащитна, безобидна плюшена играчка, обграждат го с внимание и никога не му забраняват нищо. 

Придаването на човешки образ на кучето и оприличаването му с малко дете, при което е невъзможно то да бъде дисциплинирано и поставено на полагащото му се място в семейната йерархия, е неправилно. Резултатът почти винаги е разглезено животно, често с наднормено тегло, съпътстващи заболявания и развита вторична агресия, породена от чувството му за ревност. Който не може да устои на кучето си, рискува да му причини и здравословни проблеми. 
 

„Много от нещата, които хората ядат, вредят на кучето. Пикантните, мазни, солени или сладки храни могат да имат сериозни последици за домашния любимец,” обяснява д-р Иванова. „Последиците от неправилното хранене могат да бъдат много, например увреждане на стомаха, неправилно функциониране на храносмилателната система или развиване на алергии.”

д-р Марина Иванова

Едно от основните правила при отглеждането на куче е изграждането на стриктен режим на хранене и разходки, който да се спазва от всички членове на семейството. Също така, трябва да се спазва дневната дажба на кучето, да не се прехранва, защото това води до затлъстяване, заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, разширяване и превъртане на стомаха и други опасни заболявания.

„Ако искате да направите нещо добро за кучето си, хранете го правилно.”

Сподели сега

Търсене