Покупка на кученце – бъдете нащрек! 

В какви ситуации трябва да внимава човек, ако е решил да закупи домашен любимец.

2.4.2020

Ежегодно много хора стават жертва на контрабанда или неволно подкрепят незаконна търговия като закупят кученце с неясен произход, както онлайн, така и от нерегламентирани развъдници. Незаконната търговия с домашни любимци е един от проблемите в съвременното общество, които ЧЕТИРИ ЛАПИ цели да пребори, чрез провеждане на ежегодни си кампании и създаване на информираност у хората, за да провокираме осъзнат избор!

Търговците често се интересуват само от продажбата, не и от доброто на животните. Ето защо е важно да внимавате ако покупката на новия ви опашат любимец се случва по някой от следните начини:

 

1. Продажбата е уговорена да се състои на необичайно място, например паркинг. 

Собственикът вероятно има какво да крие, в противен случай не би трябвало да е проблем да ви покани в дома си.

Важно е да получите информация за точния произход на кученцата и тяхното месторождение – и да имате възможност да го видите. Ако човекът се опитва да ви уговори по телефона да се срещнете на паркинг, в магазин или в парк, спокойно може да направите заключение, че не е истинският собственик на кученцата, а просто дистрибутор – или че мястото на раждане на кученцата е в толкова лошо състояние, че той не иска да го видите.

Съвет: В такива ситуации спрете незабавно разговора с предполагаемия собственик, например под предлог, че искате да си помислите.

 

 

 

2. Собственикът предлага голямо разнообразие от животни, включително различни породи кучета 

Поради значителното количество време, което трябва да се отделя за полагане на отговорни и индивидуални грижи за майката и кученцата, за всеки животновъд е невъзможно да отгледа повече от три кучила годишно. Следователно, внимавайте когато собственикът предлага голямо разнообразие от кученца. 

„Масовата продукция” често води до лошо здравословно състояние, причинено от болни родители и кръстосване между животни от едно и също потекло. В резултат потомството може да страда от физиологични проблеми.

 

3. Не е осигурена възможност да видите родителите на кученцето, по-специално майката 

От този факт може да се направи извод, че предполагаемият собственик крие нещо. Когато отивате на посещение, би трябвало да ви бъде позволено да видите кученцата заедно с тяхната майка, братя и сестри. 

Ако майката не бъде представена (често с различни оправдания), вероятната причина за това е, че тя е в лошо здравословно състояние и е толкова отслабнала от нейната роля на „машина за разплод”, че просто би шокирала потенциалния купувач. Освен това, собственикът може дори да не разполага с майката, тъй като понякога кученцата биват внесени от чужбина.

 

4. Майката и кученцата не са интегрирани в семейството, отглеждат се скрити или изолирани.

Ако животните се държат извън къщата, например в кучешка колибка на открито, позитивната социализация на кученцата ще бъде под въпрос. Младите животни се нуждаят от контакт с хора във важната фаза на развитие – това ще ги подготви за останалата част от живота им. За да се развият нормално, през този период кученцата трябва да придобият опит в човешка среда. 

Кученцата, поставени в изолация и с малка стимулация не се намират в позиция да придобият социалната стабилност, необходима в бъдеще, което ги обрича на живот в несигурност сред хората и други влияния, свързани с тяхната жизнена среда.

 

5. Кученцата се продават на възраст по-малка от осем седмици.

Продажбата на новородени и прекалено ранното отделяне от майката може да се окаже пагубно за кученцата, затова внимавайте на каква възраст са предлаганите опашатковци.

Животните трябва да бъдат на минимум осем седмици, или в идеалния случай навършили десет. На тази възраст тяхното развитие би трябвало да е напреднало до етап, в който да могат да бъдат отделени от майката и братята и/или сестрите.

6. Собственикът изглежда незаинтересован от бъдещото благополучие на кученцата

Отговорният животновъд трябва да се увери, че кученцата ще бъдат гледани добре при новите си собственици. Той може да предложи на бъдещият собственик да посети няколко пъти кученцето, неговата майка и братя/сестри, преди да вземе животното, като по този начин му позволява да свикне с миризмата на новите собственици. 

Животновъдът ще даде информация за нуждите на кученцето и ще се увери чрез интензивни разговори, че бъдещият собственик може да отговори на тези изисквания. Той също така ще поддържа връзка с новия собственик и ще настоява да бъде информиран относно бъдещото развитие на кученцето. Човек, който просто дава животното на първият почукал на неговата врата, едва ли е особено загрижен за съдбата на своите кучета.

 

 

И още нещо важно: Състраданието към животното не е правилна причина за покупка! Купувачът е от части отговорен за развъждането на животните в бъдеще, защото търсенето определя предлагането и докато има търсене, ще има и подобна продажба на животни.

 В дългосрочен план, единственият начин за слагане на край на спекулациите за сметка на животните е пълен бойкот на покупките от такива съмнителни животновъди.

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва ако сте сигурни, че искате домашен любимец, по-добре осиновете такъв, отколкото да го купите от нерегламентиран развъдник. 

 

спаси живот!но

#OсиновиНеКупувай

Търсене