Куче в офиса

За домашните любимци в офиса

Да вземеш кучето на работното си място е полезно както за животните, така и за служителите

15.7.2021

Все повече компании и работодатели признават, че присъствието на домашен любимец в офиса увеличава удовлетворението на служителите от работата им, има мотивиращ ефект и повишава продуктивността им.

През последната година, прекарвайки необикновено много време с тях, осъзнахме колко важни са домашните ни любимци, както за физическото така и за психичното ни здраве. Интеракцията с верните другари може да прекрачи дома и да бъде изключително полезна и на работното място. Точно това препоръчват и от немския Алианс за кучета в офиса „Bundesverbans Burohund”, за да се противодейства на „драстичното повишаване на психичните заболявания и претоварването в работата“.

Ползите са и за компаниите

Научно доказано е, че кучетата, предлагащи социална подкрепа, са в състояние да намалят стреса, да увеличат когнитивните способности и социални взаимодействия, както и да противодействат на депресията и тревожността.

От положителния ефект на взаимодействието със симпатичните животни ще се възползват не само стопаните, но и колегите им, които нямат домашен любимец. Стресът от работата може да намали концентрацията и мотивацията, както и да създаде напрегната работна среда. Споделянето на един офис с кучета носи значителни ползи за здравето и продуктивността и това несъмнено помага за повишаването на производителността и ефективността на служителите.

Куче сред хора в офиса

Проучване доказва положителните ефекти

Научен екип сравнява три групи служители. Първата, която взима домашните си любимци на работа, втората - ги оставя у дома, а хората в третата група - нямат домашен любимец. Проучването се фокусира върху следните фактори: стрес, удовлетвореност от работата, организационни умения и социална подкрепа. Резултатите са на лице и показват, че присъствието на куче на работното място прави съществена разлика. В първата група има забележително понижаване на стреса в сравнение с другите групи. Присъствието на кучетата също така създава по-положителна атмосфера и по-релаксираща работна среда. Някои от хората, които нямат кучета, дори извеждали новите си четирикраки приятели на разходка. Така животните им помагат да не забравят да си направят почивка, да излязат на чист въздух и да освободят съзнанието си.

Повече офиси, подходящи за домашни любимци

Много институции, малки и големи, вече са предприели нужните стъпки за създаване на подходяща среда. Вратите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са винаги отворени за домашните любимци на екипа. Разбира се, е важно да се въведат и ясни правила, за да се гарантира, че няма възпрепятстване на работата на хората, както и да могат да се задоволят кучешките нужди. Все повече работодатели трябва да бъдат насърчавани да опитат адаптиране на работните места, както и сами да се убедят във всички ползи.

Сподели сега

Търсене