Stray dog in Moldova

Методът "Хвани, Кастрирай, Ваксинирай, Върни"

Грижа за бездомните котки и кучета в четири стъпки 

11.2.2021

Знаете ли, че едно женско куче може да роди над десет малки в рамките само на година или това са повече от 80 бебета за целия си живот? Котките са още по-плодовити. Поколението на само една некастрирана котка може да достигне 180 котенца в рамките на нейния живот. Не е нужно да си много добър по математика, за да осъзнаеш, че популацията на бездомните животни може да достигне главомолни нива, ако към проблема не се подходи с конкретни действия. 

Dog and cat population growth rate

Животът им е изпълнен със страдание. Без любящи стопани, които да им осигуряват подслон, храна и ветеринарно-медицинска грижа, котетата и кученцата често са принудени сами да се грижат за себе си. Повечето от тях още в първите месеци стават жертва на инциденти, глад, жестокост или борба за територия.  

Никое животно не става бездомно по свое желание. Всяко родено на улицата котило застрашава оцеляването на майката, която често трябва да пожертва собственото си здраве, за да го изхранва. Не всички родени котенца оцеляват. Около 75% от малките загиват още в ранна възраст. Тези, които все пак достигнат до зрялост, често забременяват веднага и така кръговратът се повтаря до безкрай, а броят нараства главоломно с всяко повторение. Заедно с нарастващата популация, се увеличава и страданието на животните. 

Ето защо екипите на ЧЕТИРИ ЛАПИ за грижа на безстопанствени животни са се заели да им помагат. Нашите програми в Източна Европа и Югоизточна Азия са фокусирани в кастрацията на възможно най-много кучета и котки. През 2020 г., ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ кастрираха над 12,500 животни в тези региони и така предотвратиха появата на още десетки хиляди, осъдени на жестоката съдба на улицата. 

Хвани-кастрирай-ваксинирай-върни (Catch-neuter-vaccinate-return "CNVR") е ефективен и хуманен метод, създаден от ЧЕТИРИ ЛАПИ, за контрол върху популацията на бездомните животни.

Ето как изглежда процесът в четири стъпки: 

Стъпка 1: Хващане/залавяне

Екипът ни се състои от високо квалифицирани професионалистикоито са обучени да залавяттретират и транспортират кучета и котки по хуманен начинбез да ги стресират. Хващаме повечето кучета с голи ръце или като им връзваме каишка и така ги водим до транспортното средство или внимателно ги осигуряваме в мрежаНякои котки също се хващат с ръцедокато за други поставяме обезопасени капани. 

Стъпка 2: Кастрация

Ветеринарните ни екипи кастрират животни над три месечна възраст.  Всички животни минават медицински прегледи при постъпването си, операцията е прецизна и се извършва под пълна упойка. Всяко животно получава обезболяващи, за да се осигури максимален комфорт.  
Ползите от кастрацията са изключително много. Освен, че им спестява целия стрес около раждането и отглеждането на поколението, интервенцията служи и като превенция за някои животозастрашаващи заболявания. При женските кучета такова е заболяването на репродуктивните органи - пиометра. При мъжките кучета се забелязва намаляване на половите хормони, което води до по-редки териоториални битки и скитане. 

Стъпка 3: Ваксинация

Всички кучета и котки в нашите програми за грижа за бездомните животни получават задължителната за всички домашни любимци ваксина срещу бяс - смъртоносноно  напълно предотвратимо вирусно заболяванеМного от тях са ваксинирани и срещу други смъртоносни болестивключително парвовироза и гана. 

Стъпка 4: Връщане

След период на възстановяванекотките и кучетата се връщат обратно по местата им на залавяне, където се срещат със своите опашати приятелчета. 

Програма за кастрация на бездомни котки в софия

Вече 10 години, всяка пролет ЧЕТИРИ ЛАПИ организира програма за безплатна кастрация на безстопанствени котки в сътрудничество с някои от най-големите ветеринарни клиники в София. По проекта се кастрират над 1000 писани годишно. С всяка изминала година все повече граждани се включват, като заявяват онлайн своите талони. Проектът увеличава своята популярност, което съответно води до намаляване на популацията в София. Очаквайте новата програма да започне в края на месец март. 

stray puppy

бездомните животни се нуждаят от вашата помощ


Нашата работа зависи от Вашата подкрепа

дари

Сподели сега

Търсене