котка до прозореца

Стартира обща инициатива на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община за преброяване на бездомните котки в София 

70% от всички сигнали за животни за кастрация, които ЧЕТИРИ ЛАПИ получава, са за котки.

12.4.2021

70% от всички сигнали за животни за кастрация, които ЧЕТИРИ ЛАПИ получава, са за котки. Това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой не съществува. Признавайки този факт и базирайки се на задълбочения опит на ЧЕТИРИ ЛАПИ в работата с котки и доброто сътрудничество на организацията със Столична община, на 19 април 2021 двете организации стартират обща инициатива, свързана с бездомните котки в София.

Залавяне на котка

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрация са ефективни, но за да бъдат и по-устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в посока прилагането на устойчиво и хуманно решение, чрез което да се намали не само популацията на бездомните животни, но и нагласите към тях в обществото.

Преброяване на улични котки
Дива котка на улицата

В рамките на инициативата на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община ще се направи преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. „Яворов“, мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото.

Клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя ще продължи да работи в останалите райони както и досега. Целта е не само да се помогне на повече котки да живеят по-добре, да се създаде цялостна програма за грижа за бездомните котки в София, но и да се променят нагласите на обществото към проблема „бездомна котка“. 

Прочетете още: Защо изследваме популацията на бездомни котки?

Преброяване на бездомни котки

Заедно можем да променим обществената нагласа към бездомните котки


Клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя може да продължи работата си в полза на животните и обществото само с Вашата помощ!

Подкрепи

Сподели сега

Търсене