Вече знаем колко са #КоткитеНаСофия в кв. Яворов   

Приключи пъравата фаза от проучването на бездомните котки в столичния квартал.

12.5.2021

Миналия месец ЧЕТИРИ ЛАПИ обяви старт на съвместната си дейности със Столична община във връзка с преброяване и кастриране на бездомни котки в София с пилотния столичен квартал – кв. Яворов. Противно на неосведомени обществени схващания, преброяването на котките в кв. Яворов далеч не е краят на нашата работа, а напротив - това е само първа фаза от нашия проект #КоткитеНаСофия. 

Втората фаза на този проект няма да включва преброяване на плъхове или друг тип животински видове на територията на столицата, на каквито коментари се натъкваме, а системни действия по примера “Spray, neuter, retrun” (“Кастрирай и върни”) с цел постепенно намаляване популацията на котките по хуманен начин.  

По време на първото преброяване в кв. Яворов, извършено от екипа по проекта в първите седмици на април, са забелязани 454 котки. Ако умножим това число по броя на всички квартали и микрорайони в София, ще осъзнаем, че котките в града ни всъщност са хиляди. Затова стартирахме работа само в един квартал, който да ни даде възможност да измерим и съпоставим конкретни резултати в края на проучването.

#Коткитенасофия

"Хиляди бездомни котки ежегодно умират по нашите улици, биват отровени от недоброжелатели в нашите дворове или нападани и нахапани от други животни. За да спрем да ставаме свидетели на това страдание, популацията на котки трябва да бъде овладяна по хуманен и системен начин. Това е проблем не само за животните, но и за хората, които стават свидетели на умиращите или прегазени животни. Особено тежко е за децата” 

За момент да се върнем отново към картината в кв. Яворов. Очакваме, че реалният брой на мъркащи обитатели в квартала може и да е по-висок, в следствие на няколко причини. Възможно е част от животните да не са били забелязани, като например майки, които се укриват, за да се грижат за малките си или пък по-плашливи котки, които излизат за храна само нощем. 

По време на преброяването установихме, че 8.81% от преброените котки са в напреднал стадии на бременност, като бройката на тези в начален стадий трудно може да бъде фиксирана преди по-подробен медицински преглед. 

stray cat in Sofia

"Бяхме приятно изненадани колко са отзивчиви хората в квартала. Много от тях наистина силно се интересуват от състоянието на котките и бяха готови да ни предоставят информация за тях или съдействие за тяхното залавяне за обработка.  

Запознахме се и с много от четириногите любимци на квартала като котарака Павароти, например, на когото грижовни хора, осигуряват храна и любов. Радваме се, че можем да допринесем към здравето на котките и по този начин да помогнем жителите на квартала да им се радват още дълги години."

 Яна Спасова, Координатор Обществена Ангажираност ЧЕТИРИ ЛАПИ

От средата на април ЧЕТИРИ ЛАПИ започна действия по следващата фаза – залавяне, кастрация,  връщане обратно по местата на залавяне на бездомни котки от квартала. Всяка заловена и кастрирана по програмата котка получава и задължителната ваксинация срещу бяс, както и обезпаразитяване. След постоперативен престой от 24 часа в клиниката ни, котките се връщат обратно по местата на залавяне в квартала.  

След приключване на кастрационната кампания в кв. Яворов, ЧЕТИРИ ЛАПИ ще анализира резултатите и ще съпостави броя на заловените с броя на преброените животни. Планираме няколко месеца след кастрацията да се направи повторно преброяване. Чрез него ще проследим как се движи числеността на популацията, нейната динамика, както и съотношението между кастрирани и не-кастрирани котки. Така ще можем и да адаптираме бъдещите действия според новата информация от повторното проучване, което е стъпка напред към създаване на устойчив метод за управление на популацията. 

Проследяването на популацията на бездомните котки в кв. Яворов ще се извършва през шест месеца до 1 година, за да бъдем сигурни, че програмата дава резултат. След необходимия повторен анализ и при нужда ще бъдат извършени повторни действия по плана „Кастрирай и върни” или ще бъдат насочени към нова първа фаза в друг район.

“Подкрепете проектите ни в грижа за бездомните животни” 


Те безгласно благодарят за Вашата помощ!

дари сега

Сподели сега

Търсене