
Млечна лудост: Изтезанието на млекодайните крави
Какво страдание се крие зад дневната ни чаша мляко?
Кравата дава мляко само когато е родила теле
Основната задача на млекодайната крава е да произвежда колкото се може повече мляко. Тя обаче дава мляко само когато е родила теле. За целта, кравите са изкуствено оплождани за първи път, когато навършат сексуална зрялост - между 16 и 18 месеца. Скоро след раждането на първото теле, кравата започва да дава мляко, което хората приемат за тяхна собственост. Затова майката и малкото теле биват отделени един от друг само няколко часа след раждането - процедура, която носи психологическо тежест и за двамата.
Телето получава основно заместител на мляко - смес от обезмаслено мляко на прах и вода. Резултатите от тази диета са, че телетата често стават по-уязвими към различни заболявания, както и поведенчески проблеми, защото са лишени от естествената си нужда да задоволят желанието си да сучат от майчиното виме. Тези телета никога не получават грижа и внимание от майките си - страдание, което трудно можем да си представим.
Самостоятелните ферми знаят, че има и алтернативен подход - те използват иновативни методи в отглеждането на млекодайни крави. Фокусът е точно върху връзката между майката и телето, което в този случай остава с нея за дълго време.
Възможно най-скоро след като се роди телето, кравата отново е оплодена, за да може да е почти на края на новата си бременност и все още да дава мляко - по този начин „сухият период”, в който тя не дава мляко, се свежда до не повече от 8 седмици на година. Количеството мляко, което се извлича от една крава за една година, значително се е увеличило през последните години. Най-млекодайните крави дават до 12 000 литра мляко на година - това се равнява на средно 30 литра мляко на ден. На тези животни се дават огромни количества концентрирани фуражи като зърно и соя, за да се постигне толкова висока млечна продуктивност. По принцип преживните животни като кравите трябва да се хранят с диета, богата на фибри и груб фураж, като трева и сено – диетите с високо съдържание на концентрати водят до промени в чревната флора и до храносмилателни и метаболитни нарушения.
Кравите трябва да дават още и още мляко
Количеството мляко, което се извлича от една крава за една година, значително се е увеличило през последните години.
В много европейски страни количеството мляко, добито от една крава, се е увеличило повече от два пъти за последните 40 години. Драматичното увеличение се дължи на бързия напредък в генетиката и управлението. До средата на 80-те години по-голямата част от увеличението на млечната продуктивност е резултат от подобрено управление, особено по-добро прилагане на хранителни стандарти и подобрено качество на грубия фураж. Оттогава генетиката и силно интензивното хранене се превърнаха в основен фактор, като пряко следствие от използването на изкуствено осеменяване, интензивна селекция чрез тестване на потомството на бикове и световно разпространение на семенна течност от бикове с висока генетична стойност за продуктивност.
Не е рядкост в САЩ една крава да дава средно 10 000 кг мляко, а в Европа това става все по-често срещан случай.1 Отделни крави могат да произведат двойно повече. В момента средният добив в ЕС надхвърля 7 000 литра на крава и продължава да се увеличава.
Болни, защото произвеждат прекалено много мляко
Този тип хранене не е подходящ за говедата, тъй като те са преживни животни, чиято основна храна е обикновено трева или сено. Огромното количество добито мляко докарва кравите до предела на силите им - често се разболяват от животозастрашаващи метаболитни болести, както и болезнени инфекции на вимето. Поради силно концентрираното хранене много животни изпитват подкиселяване на търбуха.
Млекодайните крави обикновено измършавяват много скоро след началото на млекодавния процес, защото производството на мляко тогава е най-засилено и те нямат възможност да си набавят достатъчно храна за сметка на калориите, които горят при загубата на млякото. Също така, през този период кравите едва се движат, заради силно уголеменото им виме. Копитата също не остават здрави: поради огромните количества концентриран фураж, растежът, здравето и възстановяването на копитата се нарушават в сравнение с кравите, които се хранят с груб фураж като трева и сено, както е при майките в смукателни стада.
Средно една трета от говедата в стадата се заколват ежегодно и се заменят с нови животни. Това са над 8,9 милиона животни в Европейския съюз.3 Една млекодайна крава живее средно 5 години, въпреки че говедата достигат зрялост едва тогава, а естествената им продължителност на живота е около 20 години.
Какво можете да направите, за да подкрепите хуманното отглеждане на млекодайни крави?
- Противопоставете се на жестоките условия на живот.
- Когато купувате млечни продукти, информирайте се предварително за условията на отлеждане на животните и не използвайте продукти, които осигуряват лоши условия за кравите.
- Вместо това избирайте повече продукти, които са създадени с грижа към животните и/или са произведени по органичен начин.
- Опитайте се да намалите консумацията си на мляко.
- Купувайте повече растителни алтернативи като овесено или оризово мляко, както и продукти, произведени от тях. Вече има голямо разнообразие от веган „мляко“, „кисело мляко“ и „сирене“.
- Попитайте и в ресторанти и кафенета за произхода на използваното мляко или за растителни алтернативи. Например, много ресторанти предлагат растително мляко вместо сметана за кафе – или биха били готови да го включат в менюто, ако има достатъчно търсене.
До 12 000 литра мляко годишно
се произвеждат от млекодайти крави. Това физическо натоварване при неподходяща диета е сравнимо с това спортист от световна класа да тича маратон всеки ден.
ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за...
...структурна промяна в цялото производство на мляко:
- Отглеждане на телета с майките или приемни крави – отделянето на телето от майката трябва да бъде забранено или поне заменено с отглеждане от кърмещи крави.
- Забрана на болезнени управленски практики.
- Пълна забрана на връзването на животните и на решетъчните подове, както и по-ниска гъстота на животните в обора.
- Намаляване на млечния добив и удължаване на интервалите между ражданията, което има много положителен ефект върху здравето и благосъстоянието на животните.
- Преход към породи с двойно предназначение (мляко и месо).
- По-добра финансова подкрепа за фермери, които преминават към системи за отглеждане, ориентирани към хуманно отношение към животните – хуманното отношение трябва да бъде взето предвид в рамките на законодателството на ЕС и разходването на субсидии.
Освен това, ЧЕТИРИ ЛАПИ се стреми към цялостна структурна промяна в млечната индустрия. Организацията е против широко разпространената практика телетата да се отделят от майките веднага след раждането, тъй като това противоречи на естествените нужди на животните. ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя фермери, които искат да преминат към отглеждане с майката или приемна крава. Въпреки това, в по-широк мащаб, подобрения за животните ще бъдат възможни само ако се намали консумацията на млечни продукти.
Източник
(2) eurostat | https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/eu-milk-yield-herds_en.pdf
(3) https://www.indexmundi.com/agriculture/?country=eu&commodity=cattle&graph=total-slaughter
