cows-fence-mountains-trees

Разследване разкрива жестокости спрямо изнасяни от ЕС селскостопански животни

Разследването на организациите за защита на животните обхваща период от 8 месеца.

28.2.2017

Днес организациите Енимълс Интернешънъл, Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation (TSB|AWF) и обединението Еврогрупа за животните, част от което е и българският клон на „Четири лапи“, показаха шокиращи кадри от свое разследване, доказващи груби нарушения на европейското законодателство при транспорта на живи селскостопански животни от страни от Европейския съюз за Турция, Близкия изток и Северна Африка, както и при клането на тези животни.  

Разследването на организациите за защита на животните обхваща период от 8 месеца от юни 2016 до февруари тази година и е документирало жестокото отношение и клане на едри и дребни преживни животни по време на дългия им път по земя и море към Турция, Ливан, Йордания, Израел, Палестина и Египет.

 Ежегодно около 2 милиона глави добитък се изнасят за тези страни, макар установените там практики при транспорт и клане на животни да са далеч от нормите в Европа и в нарушение на редица текстове от европейското законодателство и международните споразумения. 

Разследването е част от кампанията #StopTheTrucks на Еврогрупа за животните за пълна забрана на транспорта на селскостопански животни на дълги разстояния.  

Според Директора на Еврогрупа за животните г-жа Райнеке Хамелеерс, макар да има решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург, според което общоевропейските изисквания за транспорт на животни важат и извън територията на съюза до достигане на крайната дестинация, то не се прилага и животните продължават да бъдат превозвани при ужасни условия.

Sheep-grass-fence

„Това не само, че не е законно, но е неморално и ненужно, тъй като посочените в разследването крайни дестинации са и сред големите вносители на замразено месо. Няма оправдание за страданията, на които се подлагат животните, които се изнасят живи.“ 

Директор на Еврогрупа за животните г-жа Райнеке Хамелеерс

Авторите на разследването са категорични, че то доказва неспособността на администрацията в страните от ЕС да контролира транспорта на животни. Резултатите ще бъдат предадени на представители на Европейската комисия и министри на страните от ЕС. 

Настоящото проучване е второ по рода си след подробен доклад на организациите Eyes on Animals и Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation относно закононарушенията при износ на селскостопански животни на границата между България и Турция при Капитан Андреево – Капъкуле.

Според този доклад, в периода между 2010 и 2016 г. са констатирани масови нарушения, състоящи се в транспорт при прекалено висока температура, липса на достатъчно вода, храна и почивка на определените за това места, превоз на прекалено много животни, някои от които не в състояние да издържат дългия път, липса на достатъчно пространство за движение на добитъка вътре в транспортното средство, необорудвани места за почивка на граничните пунктове и неспазване на ограниченията за максимална продължителност на транспорта.

В доклада също така се посочва, че поради неспазването на законовите изисквания немалко животни намират смъртта си по време на път без да им бъде оказана ветеринарномедицинска помощ.

 Авторите са категорични, че вина за сегашната ситуация носят не само износителите на животни и превозвачите, но и органите, упражняващи контрол на границата. От българска страна това е Българска агенция по безопасност на храните. 

man-cow-tree-field

От Еврогрупа за животните призовават своите съмишленици да подкрепят подписката с искане за забрана на транспорта на селскостопански животни на дълги разстояния на www.stopthetrucks.eu, като сайтът има версия и на български език. 

Търсене