Трагедия в морето: 2600 телета плават на два кораба, връщани от пристанище на пристанище вече над два месеца 

„Това пътуване е ад за животните“: ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за промяна в правилата при транспорта на живи животни

5.3.2021

От средата на декември два кораба с над 2600 телета на борда обикалят Средиземно море. Животните са били предназначени за продажба в страни извън ЕС, но са били върнати от Турция, Либия и от всички пристанища, на които корабът опитва да акостира след това, заради предполагаемо огнище на болестта син език. Този случай за пореден път показва, че е необходима спешна забрана за транспортиране на живи животни с кораби и до трети страни. 

Болестта син език е болест, предавана от насекоми, която лесно може да се разпространи сред животните на плавателния съд, ако сред тях има болно животно. На този етап не е ясно дали животните наистина са заразени с болестта или опасението за това идва, защото животните са дошли от район в Испания, където се твърди, че има такова огнище.  

Според актуалната информация, един от корабите вече е акостирал на брега на Испания, от където е тръгнал и испанските власти твърдят, че животните са в лошо здравословно състояние, причинено от дългото пътуване. Въпреки това обаче, операторът на кораба приема, че животните са здрави и иска да продължи да се опитва да ги продаде в страните извън ЕС! 

 

Междувременно вторият кораб все още е в Средиземно море. Храната и водата на кораба стават оскъдни. Съдбата на животните и на двата кораба е неясна. Международният екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да следи ситуацията. 

Този ужасен случай не е първата трагедия по море и суша при транспорта на животни на дълги разстояния. Последният случай в подобен мащаб беше с румънския кораб с овце Queen Hind, който корабокрушира близо до Констанца през 2019 г. и само малка част от овцете бяха спасени. 

Правилата при транспорта на животни трябва да се променят и това повече не бива да се допуска!

Правилата за транспорт на животни трябва да се променят


За да ни подкрепите, подпишете международната ни петиция: 

подпиши

Сподели сега

Търсене