Из цялата страна детски градини и училища отбелязаха “Световния ден за защита на животните заедно с ЧЕТИРИ ЛАПИ 

Инициативата е част от международния проект „ Децата се учат как да защитават животните”  

9.10.2020

Всяка година на 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. За радост все повече учебни заведения и детски градинисе включват, чрез различни дейности,в честването на този празник. Тази година взеха участие над 1000 малчугани от различни населени места в страната, сред които Пловдив, Разград, Перник, Кърджали, с. Победа, общ. Добричка,с. Елешница и с. Бачево, обл. Благоевград. Учебните заведения, решили да се включат в благородната инициатива, дават добър пример как децата от ранна възраст могат да се учат да защитават животните, участвайки в едноименния проект в партньорство с ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Инициативата  за 4 октомври стартира с изработване на информационни табла в ОУ "И. С. Тургенев" гр. Разград и Об.У "Добри Войников" - с. Победа, общ. Добричка. Изработено в Разград табло е поставено във фоайето на покрития басейн в училището, който ежедневно посреща много посетители.В двете училища са организирани съвместнии дейности с родители за хранене на бездомни животни. А възпитаниците на Об.У "Добри Войников" са изработили и кратко клипче.

В чест на празника, възпитаниците на ДГ „Светла” и ДГ "Десислава" , гр. Пловдив, техните преподаватели и родители участваха в инициативата „Да нахраним бездомно животно”. Заедно нахраниха бездомни животни край жилищните сгради, в които живеят и посетиха Общинския приют за безстопанствени кучета където дариха храна за обитателите му. Екип от педагогически специалисти на ДГ №9 “Слънчице” също дариха храна на животните в приюта “Нов шанс за отхвърлените ангели”, гр. Казанлък.

На ключови места в гр. Левски бяха разлепени листовки, уведомяващи обществеността за инициативата „Да нахраним бездомно животно”, която ще бъде организирана от ДГ “Слънце”. Над 50 деца и родители се впуснаха в организацията, а самите листовки бяха разпространени от родителите. Учители и деца от IIIа група „Лъвчета”, които са преки участници в проекта, организираха специална церемония в двора на детската градина за разпределяне на храната.Котешките и кучешки вкусотийки, бяхапредоставени от международната органиация „Четири лапи”. 

Инициативата „Да нахраним бездомно животно” бе посрещната с голям ентусиазъм и от родителите на децата от подготвителните групи, които в течение на два дена изпращаха снимки с коментари, илюстриращи изпълнение на благородната мисия. Част от тях разказаха, че и на следващия ден в къщи са били закупени пакети с храна за котета и кучета и че децата са започнали редовно да хранят бездомничетата край своите домове

Децата от четвърта подготвителна възрастова група В ДГ №9 “Слънчице”, гр. Казанлък рисуваха под надслов “Нека се грижим за животните”. Те показаха чрез своите рисунки колко е важно да не оставаме безразлични, а да полагаме грижи за животните около нас. Най-малките деца от детската градина също показаха колко в важно да се грижим за животните участвайки в игра “С любов и грижа за животните”. 

В гр. Перник празникът беше отбелязан с голямото публично събитие, организирано от 10 ОУ "Ал. Константинов", на което присъстваха представители на отдел “Грижа за бездомните животни” на ЧЕТИРИ ЛАПИ.  В 6 СУ "Св. св. Кирил и Методий" празникът е отбелязан със специална презентация във всички класове, отново с гости от екипа на международната организация.

Две училища в обл. Благоевград: ОУ "Братя Миладинови" - с. Елешница и  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Бачево се включиха в празника с дейности на открито. Възпитаниците на ОУ "Братя Миладинови" изработиха къщички за бездомни котки и птици, и също организираха хранене на бездомни кучета и котки с лакомства, предоставени от ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

В двора на СУ "Св. св. Кирил и Методий" бе организиран парад на домашни любимци - сред дефилиращите животни имаше кучета, котки, рибка, гълъб и кокошка. Извън двора на училището се събра солидна публика от родители и роднини.

 

Проектът на ЧЕТИРИ ЛАПИ „ Децата се учат как да защитават животните“, който се реализира за дванадесета поредна година, е насочен към децата в предучилищна и начална училищна възраст. Чрез игри и обучителни занимания и различни групови дейности малчуганите участващи в него се учат да бъдат грижовни към животните и околната среда. От 2008г. насам, през обучителния проект са преминали над 12  000 деца от различни учебни заведения в цялата страна.

Възпитаването на любовта на децата към животните учи на отговорност и добросърдечност, но и утвърждава представата за света като едно цяло, в което освен, че всички имат равни права, е и повече от нормално по-силните да бъдат защитници за по-слабите. Емпатията, съпреживяването, е един от най-ценните уроци в израстването на децата и осъзнаването на принадлежността им към заобикалящия свят. 

Подкрепете нашите проекти

За да стигнем до повече малчугани с каузата "Деца се учат да защитават животните"

дари днес

Търсене