ЧЕТИРИ ЛАПИ ПРЕДСТАВЯ ДОКЛАД УКРОТЯВАНЕ НА МОДАТА” - СПЕШЕН ПРИЗИВ ЗА по-хуманна МОДА 

Доклад в две части, който разкрива истинската цена за животните и околната среда в модата, както и иновативни алтернативи на козината, кожата, вълната и пуха. 

19.7.2023

Въпреки опустошителните ефекти, които могат да имат както върху околната среда, така и върху животните, използвани за тяхното производство, материалите с животински произход (МЖП) продължават да се използват широко от световната модна индустрия. Тези материали често са представяни като „естествени“, но въпреки това много марки и потребители не са наясно със скритата цена зад тяхното използване. 
 
В поредицата Укротяване на модата ние очертаваме причините, поради които намаляването на използването на животни в модата е от съществено значение за постигането на една наистина устойчива модна индустрия. Също така предоставяме цялостна оценка на хуманното отношение към животните и въздействията върху околната среда, свързани с най-широко използваните МЖП в модата. Освен това акцентираме върху все по-нарастващия брой алтернативни материали от следващо поколение, които нямат животински произход и са щадящи за околната среда.

Sheep loaded onto trucks from the sale yard | WiK

Проблемът на материалите с животински произход (МЖП)

Милиарди животни се използват всяка година за създаването на текстил за модната индустрия. Но не само животните страдат от производството на МЖП, то има и опустошително въздействие и върху околната среда

Хуманно отношение към животните

Многобройни разследвания под прикритие са документирали огромното страдание и малтретиране на животни, което се случва при производството на МЖП. Продължават да съществуват жестоки практики, като скубане на живо на домашни птици заради перата им; мулезиране на агнета, отглеждани заради вълната им; а животните с ценна кожа прекарват целия си живот в малки клетки, само за да бъдат жестоко заклани заради козината си.  

Дори и за модни марки със сертифицирани вериги за доставка на текстил и политики за хуманно отношение към животните, има присъщ риск за компрометиране на хуманното отношение. При интензивното производство на МЖП, гарантирането на хуманен стандарт към животните остава предизвикателство. 

Околна среда и климат

Има често срещано погрешно схващане, че тъй като МЖП идват от животни, те са естествени и следователно устойчиви. Въпреки това, въздействието върху околната среда на МЖП е значително и тяхното производство често е пряко свързано с интензивното животновъдство, което е отговорно за използването на 83% от обработваемата земя1 и за 16,5% от световните парникови емисии2.  

Не само производствената фаза на МЖП е вредна за околната среда, тъй като тези материали се нуждаят от значителна обработка преди употреба, често изискваща използването на токсични химикали, тежки метали или вещества на базата на изкопаеми горива. 
 
Притесненията относно използването на МЖП често се отхвърлят поради предположението, че те са просто странични продукти от месната промишленост, но всъщност те често са много ценни съпътстващи продукти. Чрез тяхното използване, марките създават допълнителни потоци от приходи или намаляват разходите на животновъдството, което в крайна сметка спомага за поддържането на тези високорискови и неефективни отрасли.

Решението

С над три милиарда долара инвестиции в индустрията за материали от следващо поколение през последното десетилетие, виждаме все по-иновативни и гениални начини за производство на текстил без огромната скрита цена за животните и околната среда. Марки като Stella McCartney, Ganni, Miomojo, Pangaia и дори Hermès вече успешно представят облекла и аксесоари, направени от растения и гъби, с помощта на микроби и други иновативни процеси. 
 
Жизненоважно е брандовете да подкрепят тези новатори в усилията им да трансформират модната индустрия към по-добро. Ние също можем да направим това, като първо намалим използването на МЖП и преминем към по-устойчиви материали, по-щадящи околната среда и без животински произход.  

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

призив за действие:

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава модните марки да намалят, прецизират и заменят МЖП, в своите снабдителски вериги, с по-устойчиви алтернативи и да подкрепят разработването и навлизането на материали от следващо поколение.  
 
Ето само някои от стъпките, които марките могат да предприемат сега, за да намалят негативното си въздействие:

 • Намалете използването на МЖП. Модните марки трябва публично да поемат ангажимент за намаляване на използването на МЖП като приоритет, което от своя страна ще помогне за намаляване на отрицателните въздействия на индустриалното животновъдство. 
 • Инвестирайте в алтернативи. Интересът на потребителите към модата без животински материали нараства и докато милиарди долари вече са инвестирани в разработването на алтернативи, трябва да продължим да се движим в правилната посока и да се съсредоточим върху това да разширяваме тази тенденция.  
 • Усъвършенствайте снабдителните си вериги. В допълнение към значителното намаляване на употребата на МЖП, брандовете трябва да минимизират рисковете в оставащите си вериги за доставка на МЖП и като абсолютен минимум да гарантират, че използват само материали, сертифицирани от най-солидните сертификати за хуманно отношение към животните. В идеалния случай, модните марки трябва да направят всичко по силите си, за да надхвърлят и дори подобрят изискванията в сертификатите, ако възнамеряват да продължат да използват МЖП. 

Нека помогнем за създаването на по-грижовна модна индустрия и да превърнем света в място, където животните, околната среда и хората се третират с уважение, съпричастност и разбиране. 

Резюме на доклад 
“Укротяване на модата” 

Укротяване на модата | Част 1 на английски език

+

Укротяване на модата Част 1


Защо намаляването на използването на животни в модата е от решаващо значение за една наистина устойчива модна индустрия?

Прочетете доклада на английски език тук

×

Укротяване на модата | Част 2 на английски език

+

Укротяване на модата Част 2


Преглед на отрицателното въздействие на козината, кожата, вълната и пуха. 

Прочетете доклада на английски език тук

×

Укротяване на модата | Резюме на български език

+

Укротяване на модата | Резюме на български език


Защо намаляването на използването на животни в модата е от решаващо значение за една наистина устойчива модна индустрия?

Протечете резюмето на български 

×

Какво могат да направят потребителите?

Дрехите, които носим, ​​отразяват начина, по който виждаме себе си и как искаме да бъдем възприемани от другите. Всички сме повлияни от решенията, които вземат модните марки, но ние имаме силата да им повлияем към по-добро и да гарантираме, че нашите модни избори са в съответствие с нашата етика. 
 
Ето как можете да промените навиците си към по-добро, за да се обличате с грижа:

 • Пазарувайте преоценени дрехи и/или дрехи втора ръка; 
 • Опитайте правилото 80:20 - 80% преоценени дрехи и 20% нови и устойчиви;  
 • Търсете дрехи от рециклирани материали или такива на растителна основа. Например обувки направени от гъби;  
 • Избирайте продукти, направени от отпадъчни материали, като чорапи от изхвърлени риболовни мрежи и растителни отпадъци;  
 • Превърнете се в защитници на океаните и реките, като перете дрехите си по-рядко, почиствате само петната и използвате микрофибърни торбички за пране, които ограничават замърсяването с микропластмаса;
 • Споделяйте своята позиция и говорете на тази тема с приятелите си; 
 • Апелирайте любимите си брандове да преминат към мода, състрадателна към животните;    

Вашите любими модни марки правят ли достатъчно за защита на животните и околната среда?

Как могат потребителите да насърчат модните марки да намалят употребата на МЖП?

 • Уведомете своите любими брандове как се чувствате относно използването на МЖП и техните отрицателни въздействия върху животните и природата.  
 • Попитайте ги дали и в какви материали от следващо поколение инвестират или изпробват. Можете дори да ги насърчите да създадат версия на любимата ви чанта или аксесоар с материал от следващо поколение – модните марки искат да знаят, че има търсене на алтернативни материали сред тяхната клиентска база
 • За брандовете, които все още използват МЖП, попитайте за техните политики за хуманно отношение към животните и какво правят, за да преустановят употребата на МЖП или поне да осигурят по-добро хуманно отношение към животните в техните снабдителски вериги.  

Още въпроси и отговори за въздействието на модата върху животните, нашата планета и общественото здраве.  

За повече информация прочетете резюмето на доклада “Укротяване на модата” и поемете ангажимент да се обличате с грижа.

"Укротяване на модата" Резюме на български език

"Укротяване на модата" Резюме на български език

Защо намаляването на използването на животни в модата е от решаващо значение за една наистина устойчива модна индустрия?

Източник

1 Poore, J., & Nemecek, T. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science. 2018; 360(6392), 987-992.
2 Twine, R. Emissions from Animal Agriculture |  mdpi.com. [2 June 2021; accessed 1 June 2023]. 
https://www.mdpi.com/2071-1050/13/11/6276
Lambs in a field

Подкрепете нашата инициатива за по-хуманна мода


Поогнете ни да направим промяна още днес

подпиши

Сподели сега

Търсене