Дариосиновяване
puppy-human

ЧЕТИРИ ЛАПИ сключи договор за 10-годишно партньорство с община София

Нова клиника за бездомни кучета ще отвори врати през февруари

21.12.2012

София, 21.12.2012 г.

Днес Хелмут Дунглер, президент на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, подписа договор за 10-годишно сътрудничество с кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Община София ще осигури сграда за голяма ветеринарна клиника, където ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрира бездомни кучета и котки безплатно. Очаква се клиниката да отвори врати през февруари.

people-in-a-room

„Това партньорство е голяма крачка напред към трайно намаляване на броя на бездомните животни в София и България“. „Усилията на госпожа Фандъкова да се реши проблема по хуманен и ефикасен начин, въпреки постоянния натиск върху нея, заслужават уважение. „Четири лапи“ ще помогне това обещание да бъде изпълнено. През следващите няколко години планираме да кастрираме около 2 000 кучета годишно от София и околността. Ще работим и с хора, които не могат да си позволят операция в частна клиника и чиито кучета са изложени на риск да създадат нежелано потомство“.

казва Хелмут Дунглер

Сътрудничеството между ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община идва след година на разгорещени дебати по въпроса за безстопанствените кучета в България. През пролетта и лятото на тази година двама възрастни граждани на столицата бяха нахапани до смърт от бездомни кучета. 

Редица радикални политици и журналисти призоваха за бързото премахване на животните и съответните законови промени, които да го позволят. Кметът на София обаче остана твърда в позицията си, че масовото избиване не е решение, и се обърна към най-големите организации за защита на животните, работещи на територията на София, в търсене на съвместна стратегия.

„Бездомните кучета са може би най-трудният за разрешаване проблем в София. Това би било невъзможно без активно взаимодействие между общината, неправителствените организации и гражданите”.
„Изключително много благодаря на ЧЕТИРИ ЛАПИ за помощта, която са оказвали досега и ще продължавам да разчитам на подкрепата им не само за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на улични животни, но и за реализиране на съвместни кампании за повишаване на информираността и отговорността на собствениците на домашни любимци.”

заяви г-жа Фандъкова

Проблемът с бездомните кучета в България и особено в София е болезнена тема още от средата на 90-те години на миналия век. До 2008 г. българското законодателство позволяваше масовото прибиране и избиване на бездомни и свободно скитащи кучета.

man-woman-shaking-hands

Когато този метод се оказа неефикасен и няколко големи общини се пренасочиха към метода „кастрирай, ваксинирай и върни“, през 2008 г. парламентът забрани масовото избиване и последва препоръките на експертите и Световната здравна организация, узаконявайки кастрацията като единствен възможен начин за намаляване броя на бездомните кучета.

Доскоро обаче много малка част от местните власти предприемаха необходимите мерки за стартиране на кастрационни кампании и санкциониране на хората, които изхвърлят своите домашни любимци.

В София ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе две големи кампании за кастриране на скитащи кучета – през март/април 2011 г. с акцент върху бездомните кучета в ромските квартали, и през септември/октомври 2012 г. в селищата в подножието на Витоша, които са и един от основните източници на изоставени кучета.

 От пролетта на 2011 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда и мащабен проект за кастрация на бездомни котки в сътрудничество с шест частни ветеринарни клиники в столицата. Повече от 2 500 бездомни котки са били кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени от тогава.

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в България от 2000 г. и е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки (изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо), както и с проектите си за кастриране на бездомни животни в цялата страна.

От 2008 г., когато ЧЕТИРИ ЛАПИ започна активно да сътрудничи на местните власти в опита им да приложат кастрационни програми, организацията е работила в повече от 30 общини и е кастрирала над от 7 000 кучета и котки.

Търсене