lions rescue Sudan

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява лъвове от конфликтна зона в Судан 

Единадесет лъва намират нов дом в убежището за големи котки ЛАЙЪНСРОК в Южна Африка 

21.2.2024

През ноември 2023 г. международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ евакуира 48 диви животни от конфликтната зона в столицата на Судан - Хартум в рамките на високорискова двудневна акция. Това беше необходимо поради продължаващата хуманитарна криза, както и нарастващите рискове за хората и животните там, откакто през април 2023 г. избухнаха въоръжени конфликти. Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ, включващ ветеринарни лекари и експерти по диви животни, неуморно подготвяше логистичното предизвикателство за преместване на голям брой животни при изключително трудни условия. 

 През януари тази година екипът на фондацията се завърна за спешно спасяване на някои от животните, след като избухнаха нови боеве и в безопасната зона край Уад Мадани, в която животните бяха евакуирани по-рано. Това отново изложи на риск живота на вече отслабените животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ работи непоколебимо за бързо решение и заедно с властите на Судан планира преместването им на безопасно място в един от своите паркове убежища.  

 

На 16 февруари, единадесет лъва бяха преместени в парк за големи котки ЛАЙЪНСРОК в Южна Африка, готови да започнат новия си живот. Лъвовете прекараха девет месеца, заобиколени от трагедиите на войната. Те са травмирани, слаби, изтощени и податливи на наранявания, но реагират положително на лечението и грижите, които получават през последните седмици. В ЛАЙЪНСРОК за тях се полагат и специализирани грижи, съобразени с техните нужди и най-накрая ще могат да се възстановят на спокойствие. След като през януари екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ с опит в работата в конфликтни зони безопасно изведе лъвовете от Судан, те бяха обгрижвани и им бе осигурено лечение в ПАРК ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ АЛ МА’ВА, съвместен проект между фондация Принцес Алиа и ЧЕТИРИ ЛАПИ в Йордания. 

Поради критичното им здравословно състояние и спешната нужда от лечение и наблюдение, другите спасени животни – три лъва, четири хиени и един сервал - намериха постоянен дом там. Другите животни, включително елени и птици, евакуирани през ноември, ще могат да бъдат пуснати обратно в дивата природа. След като логистиката и документите бяха напълно готови, лъвовете бяха транспортирани в Южна Африка с товарен полет. Екипът на Парк за големи котки ЛАЙЪНСРОК подготви четири, свързани помежду си заграждения за голямата група новодошли, което ще позволи тяхното наблюдение и групиране според пола и поведението им. Всички паркове на ЧЕТИРИ ЛАПИ имат строга политика за забрана на размножаването, затова мъжките лъвове ще бъдат кастрирани възможно най-скоро. Приоритет на екипа сега е да осигури на лъвовете всички необходими грижи и да им помогне да се възстановят от изпитанията през последните месеци.  

"Радваме се, че неуморните усилия на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ с подкрепата на суданските власти и нашата глобална мрежа, дадоха резултат. Тези единадесет лъва са посланици на надеждата и символизират необходимостта от промяна в начина, по който хората се отнасят към животните. За съжаление, по света възникват все повече конфликти, които предизвикват хуманитарни кризи, но и също така –  представляват заплаха за животните в плен, зависими от човешките грижи. Ние работим в световен мащаб не само за спасяване на диви животни от жестоки и опасни условия, но и за предотвратяването на тяхното страдание. Когато виждаме как лъвовете стъпват по тревата в новия си дом, след като в продължение на месеци са били заклещени на конфликтната локация, ние се посвещаваме на това да се грижим за тях и да ги защитаваме до края на живота им. Надяваме се, че те повече няма да чуват звуци от битки и да стават свидетели на страдания  а ще се радват на естествената среда на нашето южноафриканско убежище."

 Йозеф Пфабиган, изпълнителен директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Dr. Amir in Sudan

"Изпитваме огромно облекчение, когато виждаме, че лъвовете са в безопасност в ЛАЙЪНСРОК. Извеждането им от зоната на конфликт в Судан беше емоционална въртележка и предизвикателство, надхвърлящо всичко, което сме правили досега. Да работиш в конфликтна зона означава да си добре подготвен по отношение на безопасността и логистиката, но и също така – винаги да очакваш неочакваното и да бъдеш гъвкав. Сега предадохме лъвовете на отличните грижи на нашите колеги от ЛАЙЪНСРОК, които ще осигурят на животните най-накрая  малко почивка, спокойствие и подходящо внимание."

Д-р Амир Халил, ръководител на спасителния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Судан

Дом за над 100 спасени големи котки в Южна Африка  

 Паркът за големи котки ЛАЙЪНСРОК е един от 13-те парка за диви животни и проекти за сътрудничество, създадени от ЧЕТИРИ ЛАПИ по света. Понастоящем в него живеят над 100 спасени големи котки, включително лъвове, тигри и леопарди. Те са спасени от частни стопанства, циркове, зоологически градини или конфликтни зони по целия свят. Защитеното място обхваща обща площ от 1250 хектара. Земята се обитава и от други типични южноафрикански видове, които живеят свободно, като зебри и антилопи, както и от голямо разнообразие от видове птици, намерили убежище в имота. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ в Судан 

За първи път ЧЕТИРИ ЛАПИ започна активна дейност в Судан през 2020 г., за да осигури на почти умрелите от глад лъвове Кандака и Мансур спешна медицинска помощ и храна. Зоологическата градина, в която са били отглеждани, беше затворена скоро след това. ЧЕТИРИ ЛАПИ премести лъвовете в новопостроения спасителен център на местната организация за защита на животните Sudan Animal Rescue, където те можеха да възстановят силите си за планираното преместване. След забавяне, дължащо се на пандемията COVID-19 и ограниченията за пътуване по света, ЧЕТИРИ ЛАПИ най-накрая успя да прехвърли Кандака и Мансур в техния нов дом в ПАРК ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ АЛ МА’ВА в Йордания през ноември 2022 г. 

Dog and Cat

Научете още интересни истории за работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ


ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене