Elina's Story

ИСТОРИЯТА НА ЕЛИНА 

Лошите условия на размножаване и отглеждане оставят и двете кученца на Елина да се борят за живота си 

7.6.2022

Всяка година безброй кученца се отглеждат и продават от незаконни и безскрупулни търговци, оставяйки собствениците да се справят с емоционалните и финансови последици. Макси и Фреди са две такива кученца – отглеждани в плачевни условия от развъдчици без угризения. 

Елина винаги е искала да има кучета и най-накрая се е озовава в позиция да го направи. След като търси месеци наред, тя намира развъдник, продаващ Йоркширски териери. След като получава снимка на наличното кученце – Макси, тя веднага се влюбва в него. Когато времето да вземе Макси идва, на Елина е казано, че той е ваксиниран, с поставен микрочип и има валиден паспорт за домашни любимци. 

"Емоционалната въртележка, през която преминах, беше много истинска и невероятно болезнена." 

 

Първото разочарование

В рамките на дни след като води Макси у дома, Елина забелязва, че той едва яде, ако тя не е там, за да му помогне. Притеснена от липсата на апетит, Елина води Макси при ветеринарен лекар, където е диагностициран с гиардия. Той остава във ветеринарната клиника в продължение на три дни, с предписан курс антибиотици. Ветеринарят казва на Елина, че е вероятно заразяването с гиардия да е станало чрез замърсена вода или храна и може да е резултат от нехигиенични условия, в които кученцето може да е било държано. 

Продавачът на Макси отрича да е извършил каквите и да е неправомерни действия и накрая спира да отговаря на обажданията, оставяйки Елина да се бори за живота на Макси сама. 

Отнема много време на Макси да оздравее, както и много посещения на ветеринарната клиника, но той успява. 

Година и половина след изпитанието на Макси, Елина решава, че той може да се чувства по-добре с другар, така че започва да търси онлайн нов развъдник. Този път Елина разпитва продавача за условията на отглеждане и е убедена, че всичко ще е наред с кученцето. 

 

Вторият опит

Елина взима Фреди, когато той е на четири месеца, ваксиниран и с поставен микрочип. С Фреди е много по-различно – от първия ден той е енергичен и има огромен апетит, така че Елина е сигурна, че е здрав. Само няколко дни по-късно обаче, тя забелязала кръв в изпражненията на Фреди и отново бърза към ветеринарната клиника. За съжаление, Фреди е диагностициран с бактериална инфекция, която се разпространява във всичките му органи, и има много малък шанс да оцелее. 

За да разбере как това е възможно, въпреки факта, че Фреди е имал всички необходими ваксини, Елина се свързва с ветеринарния лекар, за когото продавачът твърди, че е поставил ваксините на Фреди. Ветеринарният лекар открито признава, че е приел подкуп, за да фалшифицира тази информация в паспорта на Фреди и че Фреди не е получил ваксините. Елина е зашеметена. 

Фреди прекарва 10 дни във ветеринарната клиника, докато Елина се моли да оцелее. Не е за вярване, но той успява. 

Елина, ужасена от ситуацията, се свърза с продавача и задава много въпроси. Той ѝ предлага възстановяване на сумата, ако иска да върне Фреди. Преминала през това ужасно преживяване два пъти, Елина била повече от сигурна, че никога няма да върне Фреди на хората, причинили страданието му. 


История с (почти) щастлив край

Въпреки че и двете кученца оцеляват след изпитанието си, те остават с продължаващи емоционални и поведенчески проблеми, поради условията, в които са били отглеждани, преди да бъдат продадени. Макси има проблеми с храненето, а Фреди се страхува от други кучета и непознати, отстъпвайки, ако чуе силен шум. 

Ако планирате да си купите кученце, запознайте се с потенциалните рискове. Научете повече! 

 

Ако сте жертва на незаконна търговия сигнализирайте Българската агенция по безопасност на храните, прилагайки цялата налична информация, с която разполагате. Можете също да ни съобщите за това по имейл до office@four-paws.bg. Вашият сигнал ще бъде поверителен, безопасен и може да допринесе за спасяването на животи и предотвратяването на по-нататъшни страдания. С Вашата подкрепа можем да задълбочим нашите изследвания и да засилим нашите политически искания. 

Търсене