Дариосиновяване
Котка тошко

Котаракът Тошко - една от многото дущици станали жертва на човешка жестокост

Кратък миг на агресия от страна на неосъзнат човек води до смъртта на беззащитно същество. Нека заедно спрем насилието над животни!

12.3.2021

Тошко попада във ветеринарната клиника за безстопанствени животни на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя благодарение на семейство, което предполага, че е блъснат от автомобил. Задните му крачета са напълно обездвижени и котето се влачи по корем. Оказва се, че Тошко не е ударен от автомобил, а е прострелян.   

Чрез оперативна намеса от гръбнака му е извадена сачма от ловджийска пушка. Освен че не може да ходи на задните си лапи, първоначално котето изпитва и сериозни затруднения с уринирането.   

Тошко преминава десет дневен курс на рехабилитация с електростимулация, която му се отразява изключително добре. Проблемът с уринирането е преодолян.   

Към днешна дата котето е на след-оперативна терапия в клиниката ни в Банкя. Прилага му се ежедневна рехабилитация под формата на физиотерапия за раздвижване на крайниците.   

Медицинският ни екип е оптимистично настроен, че Тошко има голям шанс да възвърне способността си да ходи, но за целта е необходимо да му се приложат поне още две десет-дневни терапии с електросимулация, всяка от които струва около 600 лв.   

Тошко е много гушкав, гальовен и благодарен пациент. Той се доверява на медицинските ни специалисти и позволява да му се правят всички манипулации без никаква съпротива, дори мърка от удоволствие по време на физиотерапията.   

Тошко е на диета от специална ветеринарно-лечебна храна, каквато ще трябва да приема до края на живота си, независимо от това дали ще успее да проходи отново или не.

Състояние на Тошко към 24.08.2020:

Физиотерапията на Тошко продължава. Любимият ни пациент е много търпелив и послушен – по време на масажите за раздвижване, които получава по два пъти на ден, той пъшка и ни гледа съсредоточено с големите си очи.   

Котаракът със сигурност разбира, че правим всичко възможно, за да му помогнем да проходи на задните си крачета отново.   

Хубавото е, че Тошко иска да ходи и се опитва да стъпва на тях, което е окуражаващо. Съвсем скоро сякаш дори го видяхме да направи една крачка – не смеем да се зарадваме, защото е твърде рано.   

Физиотерапията съвсем не е достатъчна. Котето продължава да се нуждае от още поне две десет дневни терапии с електростимулация, всяка от които струва скъпо. Вече е минал една, която му се отрази много добре и се надяваме, че другите две ще му помогнат най-после да си стъпи на краката.  

Котарак Тошко навън при клиниката в Банкя
Котарак Тошко пред клиниката в Банкя

Състояние на Тошко към 23.10

За съжаление, котаракът Тошко все още не може да стъпва на задните си крачета. Припомняме ви, че e прострелян с ловджийска пушка и от гръбнака му извадихме оловна сачма. Тошко е много мил и доверчив пациент, но единственото видимо подобрение в състоянието му засега е, че окосмяването върху раната от операцията е почти напълно възстановено.   

Тошко влачи задните си крака и се нуждае от асистенция при ходенето по малка и по голяма нужда. Продължаваме рехабилитацията с масажи, раздвижвания и акватерапия. Естествено, Тошко недоволства от срещата си с водата, но коя котка обича да я мокрят?   

Въпреки това, душичката разбира, че правим всичко възможно да ѝ помогнем и възразява единствено с мяучене, като нито хапе, нито драска.

Скръбна вест за Тошко:

С огромна мъка и сълзи в очите сме длъжни да ви информираме, че котаракът Тошко напусна този свят, за който явно беше прекалено добър, а съществуването му - твърде несъвместимо с част от неговите обитатели.  

Оказа се, че Тошко не може да дели една планета и да диша един и същ въздух с човека, който въпреки дружелюбния характер и симпатичния нрав на животното, е решил да го простреля с ловджийската си пушка. Както знаете, първоначално ни доведоха Тошко с подозрение, че е блъснат от автомобил, но при операцията от гръбнака му извадихме ловджийска сачма...  

Един кратък миг на агресия от страна на неосъзнат човек, един акт на жестокост, едно моментно задоволяване на първичен садистичен нагон, и следват месеци ходене по мъките за самото животно, плюс куп тревоги, разходи,  непрекъснат ангажимент и ежедневна работа за десетки загрижени хора.  

Не помогнаха нито операциите, нито медикаментозната терапия, нито скъпите електростимулации, нито ежедневната рехабилитация и лечебните масажи, нито цялата любов и всеотдайната грижа на медицинския ни екип към безмълвния четирикрак пациент, който стоически понасяше всичко до последно и упорито влачеше задните си крачета в опит да проходи...      

За съжаление, в резултат от увредата на гръбначния мозък, довела до неврологично заболяване и невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур, състоянието на Тошко се задълбочи и прерасна в бъбречна недостатъчност...  

Благодарим на дарителите, които се отзоваха със средства за лечението на Тошко! Уви, не всички истории завършват с щастлив край, но винаги има какво да се научи от тях. В случая използваме възможността да припомним, че насилието срещу животни е престъпление отдавна вече и по българския закон, което се преследва с цялата му строгост.  

Нека "поуката" от нелепата смърт на Тошко да бъде стимулът никога да не подминаваме безучастно подобни случаи, винаги да търсим отговорност на извършителите, и да се опитваме по всякакъв начин да помагаме на пострадалите четириноги. Те не са на улицата по своя собствена вина. Почивай в мир, Тоше, ще ни липсваш!

Смъртта на коте Тошко
Котарак Тошко

Вижте животни, на които сме помагали или помагаме в момента

Прочети повече

Търсене