Gooses in a farm

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива жестокост към животните в модата

Нови видео материали показват, че скубането на пера и пух все още се извършва на живо

28.11.2022

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри нови видео материали, които потвърждават, че производството на пух и пера все още се извършва основно чрез скубане на живо – жестока практика, която се използва във веригите за доставки в модата. За почти половината от посетените 35 ферми се съобщава, че използват скубане на живо.  

Смущаващият видео материал документира гъски, които издават звуци и силно пляскат с крила, докато са скубани живи, което показва силната болка и страдание, изпитвани от животните. Установено е също, че гъските имат кожни лезии, натъртвания и счупени или изместени кости на крилата, като някои лежат

Two geese dead in a pen

Новите видео материали служат като алармен сигнал към модните марки да предприемат действия за намаляване на употребата на пух и да използват сертификати за хуманно отношение към животните, за да допринесат за намаляване на риска от използване на практиката на скубане на живо. Освен това марките трябва да положат допълнителни усилия, за да гарантират извършването на проверки и в родителските ферми, където също е документирано скубане на живо. 

Въпреки че  скубането на живо бива докладвано  многократно през годините, по-малко от 5% от глобалното предлагане на пух и пера е сертифицирано със сертификат за хуманно отношение към животните, който намалява използването на практиката. Тази статистика е изключително обезпокоителна и, за съжаление, представлява индикация за осигуреното и предвидено ниско ниво на грижа за тези птици. 

Geese that were live plucked at a farm

Целта на скубането на живо е да се увеличи максимално количеството на произведените пух и пера, като същевременно се гарантира, че качеството е по-високо, отколкото ако са получени от кланици. Гъските в родителските ферми са изложени на висок риск от скубане на живо, тъй като се отглеждат по-дълго (4-5 години) и могат да бъдат обект на скубане на живо по-често, отколкото животните, отглеждани за месо. 

„Разследвания като тези подчертават защо е жизненоважно модните компании да поемат отговорност за хуманното отношение към животните, използвани в техните вериги за доставки. Нито едно животно не трябва да страда в името на модата, особено когато има топли, устойчиви и луксозни алтернативи, които са лесно достъпни за компаниите.“ 

Джесика Медкалф, експерт от ЧЕТИРИ ЛАПИ по хуманно отношение към животните в модата

Geese in a pond

Алтернативи на пуха съществуват на пазара от години, включително рециклиран PET или полиестер, използвани от Adidas, The North Face, Patagonia, Helly Hansen, Vaude, Lululemon и Kathmandu, а напоследък и интересни иновации като материала FLWRDWN, който представлява пух, изработен от диви цветя и разработен и използван от Pangaia. Купувачите могат да помогнат да се сложат край на тези сцени на жестокост, като се ангажират с #WearItKind и прецизират, намалят и заменят покупките на модни продукти с животински произход с щадящи животните алтернативи. 

Гледайте и споделете нашия видеоклип по-долу за повече информация и за да разберете как заедно можем да постигнем, щадящо животните модно бъдеще. 

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 

Къде са заснети видео материалите? 

Видео материалите са заснети в полски ферми за гъски и споделени с „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ от надежден източник. 

Кои са най-големите производители на пух и пера в света? 

Китай произвежда около 70% от продуктите от пух и пера в света[1], докато Полша е 3-ият по големина производител от тази индустрия[2]. Други големи износители на пух и пера са САЩ и Германия[3]. 

Необходимо ли е скубане на живо? 

За получаване на пух и пера от гъски не е необходимо скубане на живо, а вместо това този материал може да бъде събран и почистен след клане. 

За какво се използва пухът в модата? 

Пухът се използва главно като изолация в облеклото за активни дейности / дейности на открито и може да се намери в артикули като пухени якета, жилетки и палта. 

За какво трябва да внимават потребителите, когато купуват зимни облекла и облекла за дейности на открито? 

Потребителите трябва да избягват несертифицирани продукти от пух, тъй като няма сведения пухът от такива вериги за доставки да е произведен при предприемане на каквито и да е стъпки за смекчаване на риска от използване на скубане на живо. Вместо това търсете етикети, които идентифицират пух, сертифициран по отговорния стандарт за пух (RDS), или рециклиран пух, сертифициран по глобалния стандарт за рециклиране (GRS) или стандарта за рециклирано съдържание (RCS).   

Въпреки това, сертифицираният рециклиран пух не е непременно получен по по-малко жесток начин от чистия пух, тъй като първоначално може да е включвал страдание на животните, особено ако не е бил сертифициран в началото. Ето защо най-добрият начин да се елиминират рисковете от скубането на живо е да се търсят устойчиви неживотински алтернативи на животинския пух. Някои от марките, пионери в тези алтернативи, са: Patagonia, Finisterre, Wuxly Movement, Houdini, NORDEN, Mini Rodini, Culthread и tentree. 

Информационна справка за индустрията с пух и пераDown Industry Fact Sheet

Информационна справка за индустрията с пух и пераDown Industry Fact Sheet

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри нови видео материали, които потвърждават, че производството на пух и пера все още се извършва основно чрез скубане на живо – жестока практика, която се използва във веригите за доставки в модата.

Източник

1 Future Market Insights 2021, Down and feather market. [accessed 19 October 2022]. https://www.futuremarketinsights.com/reports/down-and-feather-market
2 The Observatory of Economic Complexity n.d., Feather/down stuffing in Poland. [accessed 19 October 2022]. https://oec.world/en/profile/bilateral-product/feathers-and-down-used-for-stuffing/reporter/pol?redirect=true
3 The Observatory of Economic Complexity n.d., Bird feathers and skins. [accessed 19 October 2022]. https://oec.world/en/profile/hs/bird-feathers-and-skins?redirect=true
Free range geese

Облечи се с хуманност


Научете още за това как да се обличате с грижа от онлайн наръчника за пазаруване 

ВИЖ ТУК

Сподели сега

Търсене