Активисти демонстрират в Брюксел - 29 часа страдание в сърцето на Европа 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за прекратяване на транспортирането на живи животни с демонстрационни действия в Брюксел, дни преди провеждането на вота на ANIT  

1.12.2021

Дни преди ключовия вот на Анкетната комисия за защитата на животните по време на транспортиране (ANIT), международната организация за хуманно отношение към животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с Еврогрупата за животни, призоваха за необходимостта от промяна в закона за транспортирането на живи животни.  

В продължение на 29 часа билборд, прикачен на камион, ще обикаля района на Европейските институции, базирани в Брюксел, за да подчертае нуждата от промяна. Толкова е продължителността на времето, в което телета и овце могат да бъдат транспортирани легално. Активистката демонстрация е подкрепена и от изказвания на междупартийни евродепутати. Вотът ще окаже голямо влияние за приемането на забрана за всички превози на живи животни на дълги разстояния по вода и суша, което предстои да бъде разгледано на 17 януари 2022г. от парламента на ЕС в пленарната зала.  

„Тази демонстрация ще напомни на всеки член на ANIT, както и на други отговорни лица в ЕС, че спешно се нуждаем от по-добро законодателство за защита на селскостопанските животни в Европейския съюз. Транспортирането на дълги разстояния причинява стрес и страх на животните. 

Колкото по-дълго е пътуването, толкова по-дълго те страдат от претоварване и изтощение в нехигиенични условия. Много от тях умират в следствие на прекалено високите температури в превозното средство и на обезводняване. Тази съвременна форма на изтезания трябва да бъде прекратена!“

Пиер Султана, директор на Европейската служба за политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Наскоро Германия, Нидерландия и Люксембург призоваха за забрана транспортирането на живи животни за износ на дълги разстояния. А по-рано тази година, Нова Зеландия обяви, че ще забрани износа на живи животни по вода до 2023г.  

„Анкетна комисия за защитата на животните по време на транспортиране (ANIT) работи интензивно вече повече от година. Всяко изслушване и посещение на терен, които те проведоха, показаха ясно, че проблемите, свързани с транспорта на живи животни, са системни и законодателството спешно трябва да се промени. 

Разчитаме на членовете на комисията да гласуват за нов доклад и препоръки, чрез които да сме една стъпка по-близо към това да сложим край на страданието на милиарди животни.“,

 добави още Пиер Султана.

Припомняме, че Европейският съюз е най-големият износител на живи животни в света  

През 2019г. над 220 милиарда говеда, свине, домашни птици и овце са изнесени от Европейския съюз към трети страни. Само тази година имаше няколко фатални инцидента по време на транспортиране на животни. 

След тримесечно мъчително плаване през Средиземно море около 1,600 млади бика бяха убити в Испания, след като транспортният кораб Елбейк, на който бяха натоварени, не получи разрешение да влезе в Близкия изток заради притеснение, че животните може да са заразени с болестта син език. 

Подобна е съдбата и на още 900 млади бика на кораба Карим Аллах. Наскоро 14 овце също загиват трагично, след като корабът Финикс III засяда край италианското крайбрежие, поради лоши метеорологични условия. 


КАЖЕТЕ КРАЙ НА ТОВА!


Подпишете международната ни петиция
#StopTheTrucks още днес!

подпиши

Сподели сега

Търсене