fpbg-sofia-municipality-adoption-campaign

БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!

ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя Столична община в тяхната кампания за осиновяване на бездомни животни 

6.2.2023

Столична община  стартира нова информационна кампания, която стимулира осиновяването на бездомни животни и разпространява тази кауза сред общински институции в началото на 2023. В рамките на кампанията, международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ ще съдейства със съвети за отговорна грижа за домашните любимци и насоки за лесен и ефективен процес на осиновяване на животно. Никое животно не става бездомно по свое желание и затова за нас е ключова промяната в нагласата на обществото. 

Кампанията “БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!” цели да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации. Тя популяризира адекватната грижа за кучетата и котките, както и цели да повлияе на промяната на отношението на хората към осиновяване на бездомни животни. Трите партньорски организации, включени в проекта - ЧЕТИРИ ЛАПИ, Animal Rescue Sofia и Екоравновесие, си подават ръка в името на това повече опашатковци да намерят свой постоянен дом с любящи и грижовни стопани. 

Кампанията цели да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации, да популяризира адекватната грижа за кучетата и котките, както и да повлияе на промяната на отношението на хората към осиновяване на бездомни животни.  

Вече над 120 са институциите, които подкрепят кампанията “БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб”. Всяка от тях  има мисия да съдейства за намирането на стопанин на куче или коте, популяризирайки съдбата на спасеното животинче. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя инициативата и с обучителни материали за грижа за животните, насочени към ученици, защото вярваме, че промяната в нагласите на обществото тръгва от подрастващите. Организацията ще представи и дигиталния си образователен проект под формата на видео уроци за хуманното отношение към животните на организирани срещи в столични образователни институции. Видеата имат за цел да информират деца и родители как да бъдат по-отговорни към домашните любимци, бездомните и дивите животни.  

cat Cubo for adoption

Какво е важно да имаме предвид, когато искаме да осиновим животно? 

  • Осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, защото ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца е дългосрочен. 
  • Процесът по осиновяване е съставен от етапи, изисква се спазване на определени критерии от страна на бъдещите стопани, както и запознаване с животинчето, за да се определи дали двете страни ще си паснат. 
  • Преди да прекрачи прага на дома, четириногият приятел трябва да мине през ветеринарна клиника за преглед, издаване на паспорт, ваксини и обезпаразитяване. (Доказаните организации и приюти съдействат в тази стъпка) 
  • Необходимо е да планират грижите, които следва да полагат за опашатковците, като да пригодят пространството в дома си, например, с необходимото оборудване - купички, легло и т.н. - време и разходи, за които трябва да са подготвени. 
  • След като новият домашен любимец е приет в дома, е време за адаптация, опознаване и възпитание. За да свикне бързо с начина Ви на живот и да Ви слуша, е необходимо да отделите повече внимание и време първоначално, така и Вие и животинчето ще се чувствате комфортно и с ясни правила. 

Когато изборът за осиновяване на домашен любимец е премислен и съобразен с възможностите за предоставяне на необходимата за него грижа, процесът ще премине плавно и много скоро и двете страни ще могат да се радват на радостта и безграничната любов, които могат да си дадат. 

Кампанията се организира от Столична община, дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Околна среда“, в партньорство с Animal Rescue Sofia, ЧЕТИРИ ЛАПИ и ОП „Екоравновесие“. 

Търсене