new bear cub at BEAR SANCTUARY Belitsa

ЧЕТИРИ ЛАПИ приюти в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица изгубено мече

Новият най-малък обитател на парка ще бъде настанен временно там, след спасяването си миналия уикенд край село Костенец

18.7.2023

ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица поема временно грижата за малкото мече, спасено през изминалия уикенд благодарение на сътрудничеството между WWF България, служители на Регионална дирекция по горите – София и Държавно горско стопанство Ихтиман към Югозападното държавно предприятие и ЧЕТИРИ ЛАПИ.

След сигнал от Никола Дойкин от дирекцията на ПП "Витоша", ЧЕТИРИ ЛАПИ беше информирана за мече, което бе открито в двора на вила в Костенец. Първоначално мечето е изнесено от жител във вилата, но по-късно влязло в друг двор, където му позволили да пие вода. Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължава да се връща в селото. Благодарение на екипа на WWF, мечето е безопасно уловено и транспортирано в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Акцията беше координирана със служители на МОСВ, РИОСВ - София и горските служби.

В единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ в момента осигурява подходяща грижа на мечето, което е и под постоянно медицинско наблюдение. 

"От момента на пристигането на мечето влиза в сила протокол за изолация на животното. До него достъп има само един човек, с цел да не свикне с присъствието на хора. Животното е доста стресирано и плаче през по-голямата част от времето, но се храни без проблеми и няма външни наранявания. 

Днес бе и обезпаразитено. Храненето е по протокол четири пъти дневно, като храната включва адаптирано мляко и плодове за момента, докато се успокои, а в последствие диетата ще бъде разнообразена.”  

разказва Калина Вълчинкова, главен гледач в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица

bear cub rescue at Belitsa

 „За да се случи добре една такава спасителна операция най-важните неща са бързата реакция и екипната работа. Още с пристигането на терен разпределихме ролите, за да сме сигурни, че ще свалим мечето от дървото при всички мерки за безопасност. 

Макар че тежеше едва няколко килограма, задачата не беше лесна, тъй като уплашеното животинче се опитваше да хапе и драска. Земята около дървото бе напълно обезопасена, в случай че то изгуби равновесие и падне. 

Със спасяването на мечето показахме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата“.

разказа след акцията Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF. 

Предполагаемото тегло на животното е около 5-6 килограма и то трябва да приема храна в количеството на 20% от теглото си.

Водят се разговори за настаняване на мечето в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, откъдето вече изразиха готовност да се погрижат за него. Това е необходимо, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа. До края на седмицата на мечето ще бъде направен и подробен медицински преглед. В синхрон с политиката за спасяване на диви животни на ЧЕТИРИ ЛАПИ, мечето ще бъде стабилизирано и върнато отново в дивата природа в най-подходящия за това момент, така че да може да се адаптира обратно.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ оставаме ангажирани с опазването на дивата природа и защитата на животните и непрекъснато работим за преодоляване на предизвикателствата, свързани със запазването на нашето богато биоразнообразие в България и по света. 

Проведени са две подобни акции през 2019 и 2022 г., когато експерти от ЧЕТИРИ ЛАПИ, АРКТУРОС Гърция, МОСВ, WWF, РИОСВ - Смолян, ДНП Централен Балкан, ИБЕИ-БАН и Сдружение за дива природа „Балкани“ върнаха в природата общо шест мечета. 

Парк за мечки белица


Научете повече за единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки

към сайта на парка

Търсене