ЧЕТИРИ ЛАПИ с новогодишна кампания: „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ 

Организацията апелира за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки  

13.12.2021

Тази зима ЧЕТИРИ ЛАПИ - международната организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, стартира социалната и медийна кампания „Красивото за нас е ужасяващо за тях“, с която апелира към отговорно честване на празниците.  

Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите.  

„Всяко куче и котка  може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Признаците, по които можете да разпознаете тревожната реакция на животните са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне. 

При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци. 

Бездомните животни също са изложени на риск, могат да проявят нетипично за тях поведение и подплашени от силния пукот да попаднат в опасност, да излязат на пътното платно, където да загубят живота си или да станат предпоставка за произшествие. Стресът, който животните преживяват може да отключи трайни психични проблеми,“

обяснява д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

holidays and pets

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника. 

„Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. “Красивото за нас е ужасяващо за тях” илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме. 

За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки от нас да замени зарята или пиратките с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника,“

допълва Деница Славова, ръководител отдел „Комуникации“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

подкрепете кампанията в социалните мрежи!

За да подкрепите кампанията в социалните мрежи и да покажете Вашата ангажираност, използвайте хаштага #soundoff и гифа със същото име в Instagram, както и с нашата рамка за профилна снимка във Facebook


Всеки може да подкрепи кампанията на фондацията, като се включи в разговора, започнат с помощта на популярни личности с отношение към животните в Instagram като използва хаштага #SoundOff и специално създадения гиф със същото име в социалните мрежи. Всички, които се разпознават в каузата на ЧЕТИРИ ЛАПИ могат също и да добавят специално разработената рамка към профилната си снимка във Facebook.  

За да подкрепите кампанията в социалните мрежи и да покажете Вашата ангажираност, използвайте хаштага #soundoff и гифа: https://giphy.com/fourpawsbulgaria 

Кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ е по идея на рекламна агенция proof., със съдействието на Столичен общински съвет, Радио Energy, Капитал, Дневник, Програмата и Go Guide.  

Подкрепена е активно и от Метрополитен, Дарик, Projector Plus, Сinema City, Sofia Ring Mall, клуб Строежа, Тънка червена линия, Терминал 1, Rock the Night, бар Rock'n'Rolla, Swingin' Hall, People of Sofia, Largo Mall, Darts TV, Pod Тepeto, Bulgaria On Air, AdHash, Лицата на града, радио Z-Rock, радио Fresh, радио FM+. 

Fireworks are dangerous for pets and stray dogs

#soundoff


Научете повече за инициативата на ЧЕТИРИ ЛАПИ

разбери повече

Сподели сега

Търсене