rescue of bear Iva

ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси още едно мече в нужда 

Новият обитател в ПАРК ЗА МЕЧКИ БЕЛИЦА се казва Ива  

21.9.2022

От тази седмица ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация Бриджит Бардо. На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом – ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, след трансфер от Скопие.

„Ива вече се намира на сигурно място в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“ 

сподели Димитър Иванов, директор на Парка 

rescue of bear Iva

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. 

До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама. Припомняме, че ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси мечето Теди от Зоопарк Щип през ноември 2020 г. Сега получихме шанс да спасим и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на ЧЕТИРИ ЛАПИ доброволно. 

Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка. 

rescue of bear Iva

Със спасяването на Ива ЧЕТИРИ ЛАПИ не само цели да подобри значително живота на мечката, но и да продължи усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe. За повече информация вижте също тук: Мечките в Северна Македония - Мечките в Югоизточна Европа - #SaddestBears.  

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023. 

bear

подкрепете дейността ни!


Нека заедно продължим да спасяваме животни, да разкриваме тяхното страдание и да ги защитаваме!

дари сега

Сподели сега

Търсене