FOUR PAWS team delivers food in Syria

ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава да спасява животни след опустошителните земетресения

Фондацията е единствената международна организация за защита на животните със спасителен екип в Сирия 

17.3.2023

Спасителен екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ прекара две седмици в най-засегнатите от земетресенията провинции на Южна Турция и Северна Сирия.  

С подкрепата на местни организации, екипът ни успя да достави над 125.5 тона храна за домашните и селскостопански животни в региона. Екипът оказа медицинска помощ на пострадалите животни в няколко приюта и помогна с транспортирането им до клиники. Освен това, ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената международна организация за защита на животните, която успя да помогне и на място в Сирия. В екипа влизат и ветеринарният лекар Марина Иванова, която е част от австрийския екип на организацията и заема позицията координатор Спасителни мисии, както и Велизар Ангелов, координатор международни проекти от българския офис.  

В следващите месеци ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да полага усилия за възстановяването на региона, като го снабдява с храна и поддържа контакт с местните организации.

Експертите на ЧЕТИРИ ЛАПИ посетиха района на Караманмарас, където държавна помощ рядко пристига. Подкрепата им там е жизненоважна както за оцеляването на животните, така и за прехраната на семействата, които ги отглеждат. Благодарение на сътрудничеството си с властите, екипът ни успя да прекоси границата със Сирия за един ден. Там те работиха неуморно, разпределиха над 24 тона храна и лекарства и оказаха медицинска помощ на пострадалите животни в региона на Джиндирес. ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да осигури храна за следващите два месеца на над 5,000 животни, в т.ч. котки, кучета, кози, магарета, крави и овце. 

„Страданието на всички тези хора и животни е огромно. Ние видяхме с колко малко разполагат селата след трагедията и колко ценни са животните за тях. От голямо значение е те да продължат да получават помощ и в следващите седмици. Има недостиг на стоки от първа необходимост. Хората спят в палатки и се молят за помощ. За съжаление, помощта не достига до всички. Докато тя е съсредоточена в Турция, отчаянието и липсата на адекватна помощ в Сирия ни оставиха безмълвни. Ще продължим с полезната си дейност в районите, в които тя е най-необходима,“ 

споделя ветеринарният лекар Д-р Амир Халил, който има десетки години опит в работата си за бедствия и конфликтни зони и ръководи екипа на място.   

Сблъсък с тежките съдби на животните  

По време на пътуването от град на град, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се натъкна на много животни с разтърсващи истории. Една от тях е на срамежливо куче на име Пучико, което е било затиснато под стена и се нуждае допълнителни изследвания в по-голяма клиника. Д-р Халил и екипът му посетиха котката Лео, която оцеля 18 дни под развалините и беше транспортирана до ветеринарна клиника седмица по-рано. Лео се възстановява бързо и с нетърпение очаква срещата със стопанката си, след като и тя бъде изписана от болницата.  

В Сирия екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се срещна с местен активист, познат с грижата си към животните по време на гражданската война. Фондацията осигури храна и лекарства и помогна с лечението на пострадало куче с оголена кост, което след това мина границата и бе взето обратно с екипа за лечение в Турция.  

Прочетете тук за личните преживявания на член на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който беше на място в Турция и Сирия и разказва с подробности за случващото се по време на спасителната акция. А още за работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ в помощ на пострадалите животни след земетресенията, може да научите тук.

Emergency Relief Efforts for Animals in Türkiye and Syria

ПОМОЩ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ЖИВОТНИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА


ДАРЕТЕ СЕГА

Сподели сега

Търсене