Refugees from Ukraine are crossing the border from Ukraine into Poland at Medyca, Poland, with their pets

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Защитата на животните продължава дори по време на война

Европейските държави, включително и България, приемат бежанци с домашните им любимци, а обитателите в Парка за мечки Домажир не са засегнати от конфликта  

2.3.2022

Войната в Украйна до момента принуди близо милион души да напуснат домовете си и да търсят убежище в съседни държави. Този военен конфликт, обаче, не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой животни в цялата страна. През последните няколко дни международната организация за хуманно отношение към животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с местни партньорски организации, полагат усилия и грижи за бягащите с своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни. Поставянето на липсващи ваксини и микрочипове, медицинското лечение и помощ с храната са най-важните дейности, които ще бъдат фокус за организациите и през следващите дни и седмици. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ има своята активна дейност в Украйна през последните десет години с офиса си в Киев и ПАРКА ЗА МЕЧКИ Домажир, който се намира в западна Украйна. Той е дом на 29 спасени мечки. Поради повишената опасност от продължаващи конфликти всички дейности и регулярни кампании на организацията по грижата за бездомни животни в страната са временно преустановени. 

Въпреки трагичните събития, случващи се в Украйна, работата за хуманно отношение към животните не спира.

Украински бежанци с домашни любимци

„За да помогнем на хората да се евакуират по-лесно с техните домашни любимци, ние установихме сътрудничество с нашите местни партньори в съседните Румъния и Молдова, така ще можем да сме максимално полезни през следващите дни и седмици. Освен това, нашата Клиника за бездомни животни в Банкя, България е на разположение да предостави безвъзмездна медицинска помощ за домашните любимци на бежанци в нужда. Използваме всички наши контакти и широката си мрежа от партньори, за да организираме помощ за украинския народ, но и за животните отвъд границите."

Мануела Роулингс, ръководител на Отдел Грижа за бездомни животни Европа на ЧЕТИРИ ЛАПИ

По-конкретно, ЧЕТИРИ ЛАПИ помага за поставяне на ваксини и микрочипове и медицински прегледи за животните, осигурява транспортни кутии за домашни любимци, храна, поводи и нашийници, както и временно настаняване в случай на нужда. 

Що се отнася до приютите за животни в Украйна, положението е крайно нестабилно, а заявките за дарения на храна се увеличават ежедневно. ЧЕТИРИ ЛАПИ работи по различни проекти за домашни любимци в Украйна от 2012 г., а екипът ни за грижа за бездомните животни е предоставил така необходимата ветеринарна помощ на над 30 000 бездомни кучета и котки в над 60 общини през последните 10 години. 

Мануела Роулингс: „Докато нашите проекти за улавяне, кастрация и връщане, с цел намаляване на популациите от бездомни животни са временни преустановени, ние влагаме цялата си енергия в помощ на бежанците с домашни любимци. В сътрудничество с други различни по размер организации за хуманно отношение към животните, както украински така и - международни, полагаме съвместни усилия, за да доставяме помощ бързо, без излишна бюрокрация и там, където тя е най-необходими за страдащите животни в Украйна. 

Украински бежанци с домашни любимци

Допълнителна информация:

Въпреки че действащото Европейско законодателство за внос/транспорт на животни има строги правила и служи за защита на здравето на хората и животните в страните членки, Европейската комисия и някои държави-членки вече приеха изключения за облекчаване на процедурата за влизане на украински бежанци с техните домашни любимци. Държавите-членки вече могат да разработят специални договорености за издаването на временни разрешителни, които ще се прилагат за домашни любимци, пътуващи с бежанци, или да разрешат влизането им без предварително заявление. Понастоящем Унгария, Полша, Румъния, България и Словакия отвориха границите си за кучета, котки и други домашни любимци, дори ако не отговарят на критериите за задължително ваксиниране срещу бяс или поставен микрочип. 

Украински граждани, които вече са влезли на територията на България, могат да посетят клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя, където безвъзмездно да получат за своите домашни любимци необходимите идентификация, ваксинация или кастрация.  

Dog in car

Нужда от помощ има навсякъде


Подкрепете дейността ни

Дарете днес

Сподели сега

Търсене